Wysokie rachunki – rosną długi

920 zł to kwota rachunków, jakie płaci co miesiąc polska statystyczna rodzina wynika z badania TNS Polska dla Krajowego Rejestru Długów, który publikuje „Puls Biznesu”.

Najwyższe opłaty mają czterdziestolatkowie – 1171 zł, osoby po 60. roku życia płacą średnio 710 zł.

Wysokie rachunki powodują, że aż 46 proc. Polaków zdarza się nie regulować w terminie swoich zobowiązań: 4 proc. deklarowało, że to częsta sytuacja, 18 proc., że dzieje się tak tylko od czasu do czasu, a 24 proc., że sporadycznie. Polacy nie płacą swoich rachunków na czas m.in. z powodu choroby (19 proc.), braku pracy (19 proc.), przejściowych problemów finansowych (18 proc.), nieprzewidzianych wydatków na inne rzeczy (12 proc.), czy przez zgubienie rachunku (12 proc.). Nikt jednak nie przyznawał się do celowego niepłacenia rachunków.

W bazie dłużników Krajowego Rejestru Długów figuruje obecnie 5,1 mln nieopłaconych zobowiązań konsumentów na łączną kwotę 17,5 mld zł. Średnia wartość jednego niezapłaconego zobowiązania wynosi 3435 zł.