Wysokie koszta pracy w Polsce to mit

Koszty pracy w Polsce wcale nie należą do wysokich, jak od czasu do czasu słyszymy z ust co poniektórych ludzi biznesu. Są one trzy razy niższe niż średnia w Unii Europejskiej. W porównaniu zaś do państw tzw. starej Unii są one nawet pięć razy niższe. Pozapłacowe koszty pracy też są niskie. Pokazuje to najnowszy raport Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostatu).  Pracujemy dłużej za mniejsze pieniądze.
Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport o kosztach pracy w Unii Europejskiej. Okazuje się, że w 2015 r. godzinowy koszt pracy (poza sferą rolnictwa i działem administracji)  wynosił średnio 25 euro. Były więc one wyższe o 50 eurocentów niż w 2014 roku.
Najwyższe koszty pracy w ub.r. odnotowano w Danii – 41,3 euro za godzinę pracy, w Belgii – 39,1 euro, w Szwecji – 37,4 euro, w Luksemburgu – 36,2 euro, we Francji – 35,1, a w Holandii – 34,1 euro. Najniższe koszty pracy zantowano w Bułgarii – 4,1 euro, w Rumunii – 5 euro, na Litwie – 6,8 euro. W Polsce zaś wyliczony przez Eurostat godzinowy koszt pracy to 8,6 euro.

Eurostat wyliczył też średnie pozapłacowe koszty pracy, wprowadzając je jako procent całości wynagrodzenia. W 2015 r. średnio wynosiły one 24 proc. całego wynagrodzenia. Znacznie niższe od średniej w UE były one w Polsce – wynosiły 18,3 proc.
Największe pozapłacowe koszta odnotowano we Francji – 35,1 proc., w Szwecji – 32,1 proc., we Włoszech – 27,9 proc.  i na Litwie – 27,8 proc.
Najniższe pozapłacowe koszty pracy były na Malcie – 6,6 proc., w Luksemburgu – 13,5 proc., w Irlandii – 13,7 proc. oraz w Danii – 13,9 proc.
Na dodatek Polacy w pracy spędzają znacznie więcej czasu niż przedstawiciele innych europejskich krajów. I to za niższe wynagrodzenia.  Według rankingu OECD mierzącego liczbę godzin pracy Polska zajmuje 8 miejsce. Przeciętny Polak pracuje 1923 godzin rocznie. To jest o 147 godzin więcej (18 dni roboczych) niż statystyczny Czecha i aż o 552 godziny więcej (69 dni roboczych) niż czas pracy przeciętnego Niemca.
Według raportu OECD przeciętny Polak zarabia w ciągu roku w przeliczeniu 14.162 USD brutto, czyli około 52 tys. zł. Jedna roboczogodzina jest zatem warta 27,45 zł brutto (52,8 tys. zł za 1923 godz.). Pracujący w ciągu roku o 18 dni roboczych krócej Czech zarobi 14.935 USD brutto, co stanowi równowartość 55,7 tys. zł. Jedna roboczo-godzina Czecha jest zatem warta 31,36 zł brutto. Pracujący w ciągu roku o 69 dni roboczych Niemiec zarobi zdaniem OECD zarobi 48 479 USD brutto, co obecnie stanowi równowartość 180 tys. zł.  Jedna roboczo-godzina pracy Niemca jest zatem warta aż 131,87 zł brutto.