Wyjątkowa wystawa portretów św. Jana Pawła z Gdańska na Podkarpacie

Wernisaż wystawy „Człowiek blisko Boga” odbył się 2 lutego 2016 r. w Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie w województwie podkarpackim. Ekspozycja składa się z niezwykłych portretów św. Jana Pawła II, autorstwa Waldemara Cieślaka, utalentowanego malarsko stoczniowca ze Stoczni Remontowa Shipbuilding SA (dawniej Stocznia Północna). Wystawę uzupełniają wybrane cytaty z homilii papieża. To sprawia, że wystawa „Człowiek blisko Boga” staje się kolejnym świadectwem wyjątkowego pontyfikatu Jana Pawła II.

Wydarzenie współorganizowały Komisja Zakładowa NSZZ „S” w Remontowa Shipbuilding oraz Komisja Krajowa, Zarząd Regionu Gdańskiego i Zarząd Regionu Podkarpacie NSZZ „Solidarność”. Wystawa uświetniła obchody 10 rocznicy nadania szkole w Zręcinie imienia papieża Polaka. Będzie można ją oglądać do 26 lutego.

W wernisażu uczestniczyli m.in. wiceprzewodniczący Komisji Krajowej i jednocześnie przewodniczący Regionu Podkarpacie NSZZ „S” Tadeusz Majchrowicz. Dla autora obrazów wyjątkowo cenne było zapewne dobre przyjęcie jego prac przez uczniów gimnazjum w Zręcinie. Wystarczy przytoczyć kilka opinii ze strony internetowej szkoły.

– Dzieła są piękne. Widać było, że autor namalował je z pasją i że naprawdę kochał papieża –  mówiła Patrycja Pelczarska z klasy II B. – Darzę Jana Pawła II dużym szacunkiem. A obrazy najlepiej odzwierciedlają jego papieskie życie. Myślę, że zostały namalowane wspaniale, sam bym tak nie potrafił – dodał Kewin Łątka z klasy I A. – Wystawa obrazów z Janem Pawłem II bardzo mi się podobała. Same obrazy były ładne i widać było, że ktoś, kto je malował, włożył w nie dużo pracy – mówił Wojciech Dynowski również z klasy I A.

Mottem ekspozycji są słowa ks. kardynała Stanisława Dziwisza, wypowiedziane 28 marca 2010 r. w bazylice archikatedralnej na Wawel:  „Odszedł do Domu Ojca, ale nadal przemawia do nas i świata”. Wystawa była już prezentowana w siedzibie Związku w Gdańsku.  Pewnego dnia poczułem, że muszę zacząć malować. To było dziesięć lat temu, po śmierci Jana Pawła II. Swoimi obrazami chcę pokazać wielkość Ojca Świętego. Będę to robił dalej. Będę malował, dopóki starczy mi sił – mówił wówczas Waldemar Cieślak.

ACH

20150324_183807