Wyjątkowa wystawa portretów św. Jana Pawła II w gdańskim sanktuarium papieża Polaka

Kaplica parafii św. Jana Pawła II w Gdańsku Łostowicach – to kolejne miejsce prezentacji wystawy „Człowiek blisko Boga” autorstwa Waldemara Cieślaka, utalentowanego malarsko stoczniowca ze Stoczni Remontowa Shipbuilding. Ekspozycja składa się z niezwykłych portretów św. Jana Pawła II uzupełnionych wybranymi cytatami z homilii papieża. To sprawia, że wystawa staje się kolejnym świadectwem, a jednocześnie narzędziem promocji wyjątkowego pontyfikatu Jana Pawła II. Mottem ekspozycji są słowa ks. kardynała Stanisława Dziwisza, wypowiedziane 28 marca 2010 r. w bazylice archikatedralnej na Wawel:  „Odszedł do Domu Ojca, ale nadal przemawia do nas i świata”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Otwarcie wystawy w gdańskim sanktuarium św. Jana Pawał II odbyło się w niedzielę 5 czerwca w obecności m.in. proboszcza parafii ks. kanonika Ryszarda Grosa oraz Krzysztofa Żmudy, przewodniczącego KM NSZZ „S” w Stoczni Remontowa Shipbuilding. Ekspozycja będzie dostępna w tym miejscu do końca wakacji.

– Pewnego dnia poczułem, że muszę zacząć malować. To było dziesięć lat temu, po śmierci Jana Pawła II. Swoimi obrazami chcę pokazać wielkość Ojca Świętego. Będę to robił dalej. Będę malował, dopóki starczy mi sił – mówił w 2015 r. na łamach „Magazynu Solidarność” Waldemar Cieślak, który z powodu ważnych spraw rodzinnych nie mógł uczestniczyć w otwarciu wystawy.

– 2 kwietnia 2005 r. o godz.  21:37 odszedł do Domu Ojca nasz wielki rodak papież Jan Paweł II , który po ponad 26-letnim pontyfikacie pozostawił nam ogromny dorobek swego życia, z którego nie zawsze umiemy czerpać wskazówki dla nas samych. Dzięki uprzejmości księdza proboszcza wystawą papieskich obrazów autorstwa Waldemara Cieślaka, malarza amatora, pracownika Stoczni Remontowa Shipbuilding SA, chcemy oddać hołd naszemu wielkiemu rodakowi, który w trakcie swojego pontyfikatu ośmiokrotnie pielgrzymował do naszej ojczyzny (…) To on w trakcie swoich pielgrzymek do Ojczyzny wskazywał nam jak wielką siłą jest wiara i zaufanie do Boga. To również wiara i talent dany od Najwyższego przyczynił się, że dziś możemy wzbogacić wystrój waszej świątyni obrazami z wizerunkiem św. Jana Pawła II autorstwa Waldemara Cieślaka, który nigdy nie pobierał nauk w szkole plastycznej, a uzdolnienia artystyczne odkrył pewnego dnia po pełnej niespokojnych snów nocy. Praktycznie za swoje ostatnie pieniądze, jakie wówczas posiadał, kupił sztalugę i przybory do rysowania. Próby szkicowania i rysowania wyłoniły postać Pana Jezusa. W czasie powrotu z uroczystości pogrzebowych Jana Pawła II w Rzymie postanowił stworzyć cykl portretów papieża, aby w ten sposób oddać mu hołd. Portrety zaczął tworzyć w sierpniu 2005 roku. Maluje rożnymi technikami: farbami olejnymi, akrylami, pastelami, rysował ołówkiem i węglem – powiedział podczas otwarcia wystawy Krzysztof Żmuda.

Przewodniczący „S” w Stoczni Remontowa Shipbuilding wyraził również nadzieję, że ekspozycja obrazów z wizerunkiem św. Jana Pawła II będzie pomocna w szerzeniu kultu papieża Polski oraz przyczyni się do budowy gdańskiego sanktuarium Jego imienia.

Budujemy sanktuarium Jana Pawła II w Gdańsku.
Możesz wspomóc to dzieło…>>