Wyjątkowa płyta „Patronowi Solidarności”

W kościele pod wezwaniem Św. Stanisława Biskupa Męczennika w Bonisławiu k. Płocka  15 października 2017 r. swoją premierę miała płyta ,,Patronowi Solidarności”  nagrana przez ks. kanonika Franciszka Kucia.

Promocję płyty poprzedził, w scenerii wernisażu obrazów z wizerunkiem św. Jana Pawła II autorstwa Waldemara Cieślaka i koncert słownomuzyczny na motywach życia Ojca Świętego, przygotowany przez drużynę harcerską.

Uroczystość miała wymiar duchowy, a przede wszystkim – patriotyczny. W wypełnionym po brzegi kościele oprócz mieszkańców Bonisławia i okolic byli również Grażyna Siemion, siostrzenica bł. ks Jerzego Popiełuszki, ks. kanonik Czesław Banaszkiewicz, przyjaciel księdza Jerzego z okresy wspólnej posługi duszpasterskiej na Żoliborzu, Jan Marczak, postulator w procesie beatyfikacyjnym kapelana „Solidarności” wraz z grupą osób pełniących od 1984 roku straż przy grobie ks. Jerzego, przedstawiciele miejscowych i regionalnych struktur „Solidarności” oraz przedstawiciele władz wojewódzkich, samorządowych, szkół i uczelni.

Region Gdański reprezentowali Roman Kuzimski, z-ca przewodniczącego Regionu i Krzysztof Żmuda, przewodniczący KM NSZZ ,,S” Remontowa Shipbuilding oraz regionalny
Koordynator Służb przy grobie bł. ks. Jerzego na Żoliborzu. Odczytano list od ministra Henryka Kowalczyka, przewodniczącego Komitetu Stałego Rady Ministrów

Kilka zdań o księdzu kanoniku Franciszku Antonim Kuciu.

- Muzyka to moje drugie życie. Od najmłodszych lat interesowałem się grą
na instrumentach, ale nie miałem możliwości. Grałem na harmonijce ustnej, na akordeonie pożyczonym od proboszcza mojej parafii. W Seminarium była możliwość gry na fortepianie
i na organach. Zostałem więc seminaryjnym organistą. W Seminarium należałem też
do zespołu „Fratres”, w którym początkowo grałem na gitarze basowej, później na organach – mówi o początkach swoich pasji muzycznych ks. Franciszek, który od lat skutecznie łączy pracę duszpasterską z muzykowaniem, aktywnością charytatywną oraz szerzeniem kultu ks. Jerzego Popiełuszki.

Urodził się w 1949 roku w Pojelcach. parafia Swory, nieopodal Białej Podlaskiej. Święcenia kapłańskie odebrał w 1974 roku, po ukończeniu Wyższego Seminarium Duchowego w Płocku. Był wikariuszem m.in. w parafii św. Józefa w Makowie Mazowieckim, w Gąbinie, Płocku w parafii św. Maksymiliana, parafii św. Bartłomieja (1977 – 81).  W 1981 roku ukończył szkołę muzyczną II stopnia w klasie muzyki organowej i fortepianu. Był proboszczem parafii Woźniki i Krzynowłoga Wielka, a od lipca 2008 roku jest proboszczem parafii p.w. św. Stanisława w Bonisławiu.

Ks. Kuć jest znanym multiinstrumentalistą i kompozytorem. Był współtwórcą kleryckiego zespołu Fraters i pierwszego Diecezjalnego Sacrosongu, czyli festiwalu muzyki religijnej, Diecezji Płockiej w Pułtusku w 1978 roku.

Był też zaangażowany w pracę Prymasowskiego Komitetu Pomocy Osobom Pozbawionym Wolności i ich Rodzinom, zorganizowanego w Warszawie w kościele św. Marcina przy ul. Piwnej. To on, jako zajmujący się sprawami gospodarczymi w Seminarium Duchownym w Płocku koordynował dostarczanie darów do Szpitala Wojewódzkiego w Płocku. W seminarium powstał punkt gromadzenia, segregowania i wydawania darów i Punkt Apteczny, który rozpoczął działalność wiosną 1982 r.,  a następnie w płockim Domu dziecka. Lekarstwa i inne dary rzeczowe były przekazywane do szpitali diecezji płockiej oraz do obozów odosobnienia za pośrednictwem Caritas.

Wydał dwie autorskie płyty Los człowieka (2006) i Nie daj się zwyciężyć złu (2011).

Inspiracją do powstania utworów z płyty „Patronowi Solidarności były np. zastrzelenie górników w kopalni „Wujek”, zabójstwo i wydobycie ciała z Wisły ks. Jerzego Popiełuszki, pielgrzymki Jana Pawła II, zawaleniu się hali z wystawą gołębi w Chorzowie, tragedia smoleńska. Pieśni: Wołamy do Ciebie Matko, gdy  brat jest przeciwko bratu oraz Z nurtów Wisły powstały już następnego dnia po wydarzeniu je inspirującym.

Ks. Kuć sam lub z zespołem Emmanuel wielokrotnie koncertował w różnych miejscach w Polsce i za granicą m. in. w Warszawie, na Żoliborzu z okazji rocznicy beatyfikacji ks. Jerzego Popiełuszki, Ursusie, Łodzi, na KUL, w Gdańsku w kościele św. Brygidy i wielu innych miejscach, jak np. koncert Dar wolności dla więźniów w zakładzie karnym w Białej Podlaskiej i dał koncerty zagraniczne na Węgrzech i na Litwie.

- Pomysł wydania płyty, trzeciej z kolei, powstał 19 października 2016 roku.  Obiecałem
to bł. księdzu Jerzemu, stojąc nad jego grobem, podczas rocznicowych uroczystości upamiętniających jego męczeńską śmierć. Obiecałem wówczas, że wydam okolicznościową płytę poświęconą Patronowi Solidarności, Związkowi „Solidarność” i solidarności międzyludzkiej. Na dwóch poprzednich płytach jest pięć utworów poświęconych księdzu Jerzemu. I tak, na pierwszej: „Los człowieka”, zamieściłem pieśń „Z nurtów Wisły”, do której słowa i muzykę napisałem na drugi dzień po wydobyciu ciała ks. Jerzego z  Wisły. Z drugiej zaś płyty: „Nie daj się zwyciężyć złu”, umieściłem cztery pieśni „O! Błogosławiony Księże Jerzy”, „Księdzu Jerzemu i ofiarom stanu wojennego”, „Solidarni” (do tej jednej pieśni słowa napisała Joanna Majewska  z Warszawy, pozostałe teksty są moje), „Miłość ofiarna”. Ta płyta jest moim hołdem złożonym bł. ks. Jerzemu za to, kim był i za to, że mną się opiekuje – wspomina ksiądz.

Płytę ,,Patronowi Solidarności” można zamawiać bezpośrednio u ks. kanonika Franciszka Kucia (adres e-mail: franciszek_kuc@wp.pl).

Chętni z Regionu Gdańskiego mogą nabyć płytę w Dziale Kontaktów ZRG w Gdańsku w pokoju nr 105.

ASG