Wycieczka seniorów z NSZZ „S”: Słoneczna Italia i Francja (Lazurowe Wybrzeże)

Członkowie Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „S” Regionu Gdańskiego wiedzą jak się integrować i jak w interesujący sposób spędzić czas. Od 11 do 19 maja br. wyruszyli do Italii i na Lazurowe Wybrzeże.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wyprawa zaczęła się od malowniczego Innsbrucku, w Tyrolu. W tym do zwiedzenia była znana skocznia narciarska i dom ze złotym dachem. Nocleg wypadł nieopodal malowniczego jeziora Garda. Wokół jeziora na stokach uprawia się winną latorośl na dziesiątkach winnic. Tam też tłoczone jest znakomite Vino Santo Trentino.

Potem marszruta zawiodła podróżników do Bergamo (tam Pałac Della Ranione) i Mediolanu, stolicy europejskiej mody i muzyki. Zwiedzanie Lombardii rozpoczęło się od gotyckiej katedry Narodzin św. Marii oraz renesansowego Castello. Tam też turyści odwiedzili Piazza della Scala z pomnikiem Leonarda da Vinci i gmach słynnego Teatro Alla Scala oraz elegancki pasaż handlowy Galerię Wiktora Emanuela II.

Kolejny dzień przyniósł wycieczkę na Wyspy Leryńskie. Na jednej z wysp był więziony „Człowiek w żelaznej masce”. W Cannes uczestnicy wycieczki obejrzeli Pałac Festiwalowy i Kongresowy. I to w przededniu festiwalu. Był tez czas na spacer po Promenadzie Gwiazd i podziwianie Bulwaru La Croisette.

Dzień piąty był dla miłośników zapachów prawdziwym świętem. Wycieczka udała się do Prowansji i miasta perfum – Grasse oraz St.Paul de Vence. W Nicei był spacer po starym mieście i Promenadzie Anglików (znanej też niestety z tragedii jaką był zamach terrorystyczny w 14 lipca 2016).

W szóstym dniu wycieczki marszruta zawiodła do Monaco (tam zwiedzanie Monaco z fasadą Zamku Grimaldich), do znanego z hazardu w znakomitym stylu Monte Carlo i do stolicy włoskiej piosenki festiwalowego San Remo.

W portowej Geniu turyści z Gdańska odwiedzili dom, w którym urodził się żeglarz wszechczasów Krzysztof Kolumb. W Weronie zaś był w programie Piazza dei Signori i wieża Torre dei Lamberti, arena rzymska datowana na I wiek n.e., kościół Santa Maria della Antica oraz – przede wszystkim, dziedziniec domu Julii Capuletti i jej balkonik przy Via Capello. Ostatnim etapem wycieczki było zwiedzanie Padwy, czyli bazyliki pw. św. Antoniego z nawiedzeniem grobu świętego i znany plac Prato della Valle.

- Za nami fantastyczna wycieczka. Program był profesjonalnie przygotowany i dostosowany do możliwości każdego z jej pięćdziesięciu uczestników. Każdy znalazł cos dla siebie w każdym z punktów wycieczki. Pozostały wspomnienia i zdjęcia – mówi Zbigniew Lachowicz, członek Koła Emerytów i Rencistów KM NSZZ „Solidarność” Gdańskiej Stoczni „Remontowa”.

Czas na kolejną eskapadę naszych związkowców.

ASG