Wybory: WZD Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „S” RG Wanda Lemanowicz nową przewodniczącą

We wtorek 24 kwietnia, w Sali „Akwen”, odbyły się wybory w Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego. W wyborach wzięło udział 51 delegatów na 65 uprawnionych. Na przewodniczącą sekcji wybrano Wandę Lemanowicz.

Zdjęcia: Maria Giedz

Wybory poprzedziło wprowadzenie sztandaru Regionalnej Sekcji oraz uczczenie minutą ciszy zmarłych członków Sekcji. Na przewodniczącego zebrania jednogłośnie wybrano Jana Klassę. Wybory nadzorował Stefan Gawroński, przewodniczący Regionalnej Komisji Wyborczej.

Sekcja Emerytów i Rencistów w Regionie Gdańskim skupia 2521 członków. Składa się z 19 kół i 5 komisji terenowych. Twórcami Sekcji byli m.in. Franciszek Jankowski, dzisiaj 85 letni emeryt Stoczni Gdańskiej, nadal działający w „S”, a także Henryk Gielniak, przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów w Stoczni „Remontowa”.

Do Rady Sekcji, która składa się z 17 członków, zgłoszono 21 kandydatów. W pierwszej turze większością głosów w skład Rady weszli: Maria Brodzińska, Elżbieta Cyfert, Waldemar Fabisiak, Jan Gąska, Henryk Gielniak, Franciszek Jankowski, Kazimierz Jeleński, Bogumił Kapuściński, Jan Klassa, Wiesława Libra, Elwira Macidłowska-Homziuk, Maria Medyńska, Mieczysław Majrańsk, Krzysztof Mikołajczyk, Andrzej Treder, Kazimierz Waldowski, Wiesława Zdybel.

Wybrano też członków Komisji Rewizyjnej. Zgłoszono pięciu kandydatów, wszyscy oni zostali wybrani. Są to: Bożena Grażewicz, Wiesław Malinowski, Edward Mosiądz, Ewa Skorupska i Elżbieta Zalewska.

Życząc zarówno ustępującemu przewodniczącemu Janowi Klasie, jak i nowo wybranej przewodniczącej Wandzie Lemanowicz, wielu lat życia odśpiewano „sto lat”.

(mig)