Wybory samorządowe 2018 r.: na Pomorzu bez większych zmian. Frekwencja 55,98

Za nami pierwsza tura wyborów samorządowych. W drugiej turze spotkają się pretendenci m.in. do foteli prezydenta Gdańska i Krakowa. W większości gmin Pomorza pozostają dotychczasowi włodarze. Zmiany nastąpią w składzie niektórych rad, m.in. w Gdańsku.

Pocieszająca jest wysoka frekwencja wyborcza. W woj. pomorskim  wyniosła 55,98 procent. Frekwencja w kraju przekroczyła 54 procent! Wcześniej, od 1990 roku (frekwencja  42,27%) nigdy była ona wyższa niż 50 procent (w 2014 I tura 47%).

Wyniki wyborów do rad gmin i Sejmiku Woj. Pomorskiego, w których o mandaty ubiegali się członkowie NSZZ „Solidarność” poznamy najpewniej jutro.

Frekwencja w powiatach woj. pomorskiego: bytowski – 52.81 proc., chojnicki – 53.72 proc., człuchowski – 52.52 proc., gdański – 53.25 proc., kartuski – 57.18 proc., kościerski – 59.23 proc., kwidzyński – 51.36 proc., lęborski – 43.67 proc., malborski – 47.76 proc., nowodworski – 46.97 proc., pucki – 58.05 proc., słupski – 53.91 proc., starogardzki – 50.35 proc., sztumski – 49.95 proc., tczewski – 51.98 proc., wejherowski – 43.25 proc., Gdańsk – 51.61 proc., Gdynia – 59.44 proc., Słupsk – 43.42 proc., Sopot – 60.04 proc.

Kandydaci PiS nie wygrali w żadnym z większych miast (ponad 200 tys. mieszkańców). A jak wybierano w naszym regionie?

Na swoim fotelu pozostanie prezydent Gdyni Wojciech Szczurek. Po przeliczeniu głosów z większości komisji wyborczych jego wynik to 69,7 proc. poparcia. Kandydat PiS, znany z mediów ogólnopolskich i komisji ds. sprawdzenia nadużyć w VAT Marcin Horała uzyskał około 17 proc.  Teraz skoncentruje się na pracy komisji i ustaleniu ile za poprzednich rządów wyniosła luka w VAT i kto za to odpowiada. We wniosku o powołanie komisji mowa jest o „widełkach” od 200 do 300 mld zł, a premier Mateusz Morawiecki podawał 260 mld zł. Luka to różnica pomiędzy realnymi wpływami z podatku VAT a wpływami możliwymi do osiągnięcia. Platforma i PSL zabrała się za uszczelnianie systemu VAT po odejściu ministra J.V. Rostowskiego, który zmagał się przede wszystkim ze światowym kryzysem gospodarczym.

„Samorządność” Wojciecha Szczurka uzyskała (nieoficjalnie) w Radzie Miasta najpewniej 17 mandatów, a PiS i PO (Koalicja Obywatelska) po 5.  1 mandat przypadł ruchom miejskim.

W Gdańsku zaś ważą się losy kilku mandatów. Ze wstępnych obliczeń wynika, że Koalicja z PO najpewniej zdobyła 14 miejsc, PiS 12, a komitet Pawła Adamowicza 8 miejsc w 34 osobowej Radzie Miasta Gdańska.

W pomorskim Sejmiku wygrywa Koalicja Obywatelska PO i N). Będzie mogła rządzić samodzielnie o ile potwierdzą się dane o ponad 50 proc. poparciu, co dałoby jej 18 (+1) mandatów w 33 osobowym Sejmiku. PSL najpewniej „weźmie” trzy miejsca (-4), a PiS 11 (+2 w por. z 2014 r.).  Na 1 mandat liczył wg sondaży SLD.

Nieoficjalne dane z komisji wyborczych w Sopocie dają zdecydowane prowadzenie Jackowi Karnowskiemu (59,20 proc.), druga jest Grażyna Czajkowska (Kocham Sopot) 19,43 proc., a trzeci Piotr Meler (PiS) 17,47 proc.

Jak już informowaliśmy w Gdańsku będzie druga tura wyborów, w której zmierzą się urzędujący do 20 lat prezydent Paweł Adamowicz i kandydat PiS Kacper Płażyński.

W Starogardzie Gd. na podstawie wstępnie zebranych głosów w I turze z poparciem 70 proc. zwyciężył Janusz Stankowiak, dotychczasowy prezydent. Kandydat PiS poseł Jan Kilian uzyskał mizerny wynik poniżej 10 proc. poparcia.

Nie będzie drugiej tury wyborów w Kartuzach. Z nieoficjalnych danych wynika, że Mieczysław Gołuński ponownie będzie burmistrzem. Poparło go 52,9 procent uprawnionych do głosowania. Najpewniej też Michał Majewski pozostanie na stanowisku burmistrza Kościerzyny.

W Rumi Michał Pasieczny, urzędujący burmistrz z PO uzyskał 60 proc. głosów. W Redzie zaś burmistrzem pozostaje Krzysztof Krzemiński. Podobnie w Wejherowie, w którym według nieoficjalnych informacji prezydentem pozostanie Krzysztof Hildebrandt.

Jacek Pauli pozostanie na fotelu burmistrza Skarszew z urobkiem bliskim 70 proc.

W Żukowie z wstępnych ustaleń wynika, że w pierwszej turze wyborów wygrał obecnie sprawujący urząd burmistrza Wojciech Kankowski.

W Sierakowicach ponownie wójtem został Tadeusz Kobiela z 60 proc. głosów. Ryszard Sylka znów wygrał wybory na burmistrza Bytowa. Zdobył 57,83 proc. poparcia.

Wójtem gminy Chojnice pozostaje niezmiennie od 1990 roku Zbigniew Szczepański. W Chojnicach po przeliczeniu głosów z połowy obwodów prowadzi urzędujący burmistrz Arseniusz Finster (64 proc.).

W Pruszczu Gdańskim burmistrzem pozostanie na kolejne 5 lat Janusz Wróbel (ponad 82 proc. poparcia). A w Gniewinie wójtem ponownie został Zbigniew Walczak, który sprawuje swoją funkcję od czasów naczelnika gminy z lat 80. Ma też za sobą 14 z 15 radnych.

Druga tura 4 listopada br. Szczególnie emocjonująco zapowiada się starcie w Gdańsku i w Krakowie.

Tam Jacek Majchrowski z wynikiem 43,7 proc. głosów wygrywa I turę rywalizacji o urząd prezydenta Krakowa z Małgorzatą Wassermann, bezpartyjna kandydatka PiS uzyskała 33,6 proc. Kluczowe będzie zachowanie wyborców Łukasza Gibały, który uzyskał 16,8.

ASG