Wybory samorządowe 2018. Kalendarz wyborczy

Jesienią zdecydujemy kto będzie gospodarzem naszej gminy, miasta, powiatu, województwa. Do urn w pierwszej turze pójdziemy 21 października br. Druga tura (tam gdzie będzie to niezbędne) 4 listopada.

Ruszył kalendarz wyborczy. Niektórzy kandydaci zaczęli kampanię sporo wcześniej. I pojawił się nowy termin „prekampania”. Ta jednak z kodeksem wyborczym nie ma nic wspólnego.

Kalendarz wyborczy ruszył wraz z ogłoszeniem przez premiera Mateusza Morawieckiego daty wyborów samorządowych. Zostały one wyznaczone na 21 października.

Do poniedziałku 27 sierpnia br. komitety wyborcze muszą się zarejestrować. Do 27 sierpnia konieczne jest też podanie do publicznej wiadomości, w formie obwieszczenia, informacji o okręgach wyborczych, ich granicach, numerach i liczbie radnych wybieranych w każdym okręgu wyborczym oraz o wyznaczonej siedzibie terytorialnej komisji wyborczej dla wyborów do rad gmin, rad powiatów, sejmików województw oraz wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

26 września mija czas na zgłaszanie kandydatów na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

Wybory samorządowe są powszechne. Oznacza to, iż każdy obywatel może swobodnie w nich uczestniczyć. Ograniczenie tego prawa następuje tylko w ściśle określonych i uzasadnionych przypadkach. Czynne prawo wyborcze – tj. prawo wybierania – w wyborach samorządowych do rady gminy, rady powiatu i sejmiku wojewódzkiego ma obywatel polski oraz obywatel Unii Europejskiej nieposiadający polskiego obywatelstwa, który kończy 18 lat najpóźniej w dniu głosowania i na stałe zamieszkuje na obszarze gminy/powiatu/województwa, gdzie działa wybierany organ.

W przypadku wyborów organów stanowiących (wójta, burmistrza, prezydenta miasta) mają zastosowanie te same przepisy, co w przypadku odpowiadających im jednostek samorządu terytorialnego, tzn. na wójta może głosować osoba posiadająca prawo wybierania członków rady gminy itp.

Obywatele, którzy stale zamieszkują obszar danej gminy, ale nie są w niej zameldowani, mogą zostać wpisani do rejestru wyborców po złożeniu pisemnego wniosku w urzędzie tej gminy. W dokumencie należy uwzględnić imię i nazwisko wnioskodawcy, imię ojca, datę urodzenia oraz numer ewidencyjny PESEL. Do wniosku należy też dołączyć: kserokopię aktualnego dokumentu tożsamości wnioskodawcy, pisemną deklarację, w której zainteresowany podaje swoje obywatelstwo i adres stałego zamieszkania na terytorium RP. Decyzję o przyjęciu bądź odrzuceniu wniosku podejmuje wójt (burmistrz, prezydent miasta) w terminie 3 dni od wniesienia dokumentu.

W przypadku wyborów samorządowych nie istnieje możliwość głosowania spoza granic kraju.

Do głosowania z wykorzystaniem pełnomocnictwa są uprawnione osoby o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności. Pełnomocnikiem może zostać wyłącznie obywatel wpisany do rejestru wyborców w danej gminie. Wyborca niepełnosprawny może też głosować korespondencyjnie.

ASG