Wybory prezydenta Gdańska 3 marca br.

Wybory prezydenta Gdańska odbędą się w niedzielę 3 marca 2019 roku.  Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów poinformował, że premier Mateusz Morawiecki wydał w tej sprawie rozporządzenie.

Obecnie obowiązki prezydenta Gdańska przejęła, zgodnie z propozycją premiera Morawieckiego,  pierwsza zastępczyni śp. Pawła Adamowicza – Aleksandra Dulkiewicz. I to ona wskazywana jest na naturalną kandydatkę w wyborach, choć sama oficjalnej decyzji w tej sprawie jeszcze nie ogłosiła.

Przypomnijmy, że wybory są skutkiem bezprecedensowego dramatu.  13 stycznia br. sprawca śmiertelnie pchnął prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza nożem. Napastnik planował atak i wybrał najdogodniejszy moment (odliczanie, muzyka, zapalone światła na widowni, wzniesione w górę ręce ofiary). Po zadaniu śmiertelnych ciosów i wygłoszeniu własnego „manifestu” poddał się przy pierwszej próbie obezwładnienia.

Liczne wątpliwości budzi brak czujności i skuteczności ochrony (agencja ochroniarska najpewniej starci koncesję po tym, jak policja ustaliła, że jej pracownik wprowadził organa ścigania w błąd fałszywymi zeznaniami o identyfikatorze posiadanym jakoby przez mordercę). Na pytania o system penitencjarny i skuteczność procesów resocjalizacji powinna odpowiedzieć Służba Więzienna i Ministerstwo Sprawiedliwości, a o skuteczność policji i prewencyjne działania chroniące obywateli – Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, czyli nadzorujący policję wiceminister Zieliński. O  krwawych zamiarach wychodzącego z zakładu karnego sprawcy mordu Stefana W. alarmowała policję jego matka, a także jego były wspólnik, którego mieszkanie atakował były osadzony po wyjściu z więzienia. Policja poprzestała na rozesłaniu meldunku do komend o W.

Po tym zbrodniczym akcie desperata premier Mateusz Morawiecki zaproponował pełnienie obowiązków prezydenta Gdańska do wyborów Aleksandrze Dulkiewicz, pierwszej zastępcy prezydenta. Jeśli Dulkiewicz, córka działaczy Ruchu Młodej Polski, stanie do wyborów, najpewniej nie będzie miała znaczących kontrkandydatów. Jarosław Kaczyński, prezes PiS, ogłosił, przed tygodniem, że jego partia kandydata w wyborach nie wystawi. Najpewniej tak samo postąpi PO, udzielając już wstępnego poparcia Dulkiewicz. W marcowych wyborach nie wystartują też główni konkurenci Pawła Adamowicza w kampanii z 2018 r., czyli Kacper Płażyński (PiS) i Jarosław Wałęsa (PO).

ASG