Wybory parlamentarne: wiek emerytalny

25 października wybierzemy nowy skład Parlamentu. Warto wiedzieć, jak pomorscy parlamentarzyści głosowali w kwestiach istotnych dla polskich pracowników.

11 maja 2012 roku odbyło się głosowanie w sprawie referendum dotyczącego wydłużenia wieku emerytalnego. Tego samego dnia głosowano nad samym wydłużeniem tego wieku. Za jakimi rozwiązaniami opowiedzieli się ówcześni gdańscy i gdyńscy posłowie?

Wszyscy posłowie Platformy Obywatelskiej (Leszek Blanik, Jerzy Borowczak, Iwona Guzowska, Katarzyna Hall, Jerzy Kozdroń, Sławomir Neumann, Sławomir Nowak, Agnieszka Pomaska, Tadeusz Aziewicz, Marek Biernacki, Jerzy Budnik, Teresa Hoppe, Zbigniew Konwiński, Krystyna Kłosin, Stanisław Lamczyk, Kazimierz Plocke) głosowali przeciwko przeprowadzeniu referendum i za wydłużeniem wieku emerytalnego. W przeciwieństwie do nich wszyscy posłowie Prawa i Sprawiedliwości (Anna Fotyga, Andrzej Jaworski, Maciej Łopiński, Dorota Arciszewska-Mielewczyk, Jarosław Sellin, Janusz Śniadek, Jolanta Szczypińska) opowiedzieli się za przeprowadzeniem referendum i przeciwko wydłużeniu wieku emerytalnego. Leszek Miller z Sojuszu Lewicy Demokratycznej również poparł przeprowadzenie referendum i był przeciwny wydłużeniu wieku emerytalnego. Piotr Bauć z Twojego Ruchu wstrzymał się w obu głosowaniach.

W sprawie wydłużenia wieku emerytalnego głosowano również w Senacie podczas sesji trwającej od 23 do 24 maja 2012 roku. Wszyscy senatorzy Platformy Obywatelskiej (Kazimierz Kleina, Roman Zaborowski, Edmund Wittbrodt, Bogdan Borusewicz, Andrzej Grzyb) opowiedzieli się za wydłużeniem wieku emerytalnego – za wyjątkiem Leszka Czarnobaja, który był nieobecny.

Więcej informacji pod linkiem:

Jak głosowali pomorscy posłowie?…>>