Wybory parlamentarne: ustawa o zgromadzeniach

W kampanii wyborczej kandydaci na parlamentarzystów wiele obiecują, prześcigając się w zapewnieniach, że będą dbać o interesy zwykłych ludzi. A jak to wygląda w praktyce?

28 czerwca 2012 roku odbyło się głosowanie w sprawie ograniczenia praw obywatelskich w ustawie o zgromadzeniach. Wszyscy ówcześni gdańscy i gdyńscy posłowie Platformy Obywatelskiej (Leszek Blanik, Jerzy Borowczak, Iwona Guzowska, Katarzyna Hall, Jerzy Kozdroń, Sławomir Neumann, Sławomir Nowak, Agnieszka Pomaska, Tadeusz Aziewicz, Marek Biernacki, Jerzy Budnik, Teresa Hoppe, Zbigniew Konwiński, Krystyna Kłosin, Stanisław Lamczyk, Kazimierz Plocke) opowiedzieli się za ustawą o zgromadzeniach. Wszyscy posłowie Prawa i Spawiedliwości (Anna Fotyga, Andrzej Jaworski, Maciej Łopiński, Dorota Arciszewska-Mielewczyk, Jarosław Sellin, Janusz Śniadek, Jolanta Szczypińska), odwrotnie, byli przeciwni ustawie. Poseł Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller i poseł Twojego Ruchu Piotr Bauć nie pojawili się na głosowaniu.

26 lipca 2012 roku głosowanie w sprawie ograniczenia praw obywatelskich w ustawie o zgromadzeniach przeprowadzono w Senacie. Wszyscy senatorzy Platformy Obywatelskiej (Kazimierz Kleina, Roman Zaborowski, Edmund Wittbrodt, Bogdan Borusewicz, Andrzej Grzyb, Leszek Czarnobaj) opowiedzieli się za ustawą o zgromadzeniach.

Więcej informacji:

Jak głosowali?…>>