Wybory już w niedzielę – PO i PiS blisko remisu

Kto będzie decydował o polityce, gospodarce i sprawach społecznych na Pomorzu po najbliższych wyborach samorządowych? Według symulacji „Polski Dziennika Bałtyckiego” władzę w Sejmiku Województwa Pomorskiego po 16 listopada zachowa koalicja Platformy Obywatelskiej i PSL, które zdobędą odpowiednio 20 i 2 mandaty. W 33-osobowym sejmiku znajdzie się także 10 radnych Prawa i Sprawiedliwości oraz 1 z SLD. Gdyby ta prognoza się sprawdziła, oznaczałoby to, że PO straciła 1 mandat, a PiS zyskało 3. Jednak wciąż byłoby to za mało do zmiany władzy na Pomorzu.

„Polska Dziennik Bałtycki” oparła swoje symulacje na analizie trendów badań opinii publicznej w ostatnich 2 miesiącach, przeprowadzonych przez kilka pracowni sondażowych. Według tej analizy w wyborach do sejmików wojewódzkich PO zdobyłaby 32,2 proc. w skali kraju, PiS – 30,3 proc., SLD – 9,6 proc., PSL – 6,1 proc. Tym samym Platforma wygrałaby w 9 województwach (Dolnośląskie, Kujawsko-Pomorskie, Lubuskie, Opolskie, Pomorskie, Śląskie, Warmińsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie), PiS w 7 regionach (Lubelskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Podkarpackie, Podlaskie, Świętokrzyskie).

Analiza dotyczy wyborów do sejmików województw, których specyfika jest najbardziej zbliżona do elekcji parlamentarnej.

Pamiętajmy jednak, że to, kto będzie rządził w naszym mieście, powiecie i regionie, zależy tylko od nas. Przypominamy również, że w wyborach wszystkich szczebli licznie kandydują członkowie NSZZ „Solidarność”. Ich sylwetki i programy można znaleźć na specjalnej stronie uruchomionej przez Region Gdański.