Wszystkich Świętych – Festum Omnium Sanctorum

Zapalone znicze, zaduma i modlitwy w intencji zmarłych, groby udekorowane kwiatami – takie będą najbliższe dwa dni – 1 listopada przypada uroczystość Wszystkich Świętych (łac. festum omnium sanctorum), obchodzona w Kościele katolickim ku czci wszystkich osób świętych – nie tylko beatyfikowanych i kanonizowanych, ale także tych nieznanych naszych sercom i umysłom. Z kolei 2 listopada obchodzony jest Dzień Zaduszny, w którym katolicy wspominają i modlą się za wszystkich wiernych zmarłych.

W tych dniach zadumy pamiętajmy nie tylko o swoich najbliższych, ale także zmarłych członkach i przyjaciołach NSZZ „Solidarność”. W ostatnim roku odeszli od nas m.in. śp. fotograf Janusz Bałanda Rydzewski, Jadwiga Błażek (wieloletnia pracownica i członek „S” w Stoczni Północnej – obecnie Remontowa Shipbuilding), kierownik Archiwum Komisji Krajowej Stanisław Flis, Mirosław Musiał (szef zakładowej „S” w Szpitalu Specjalistycznym im. św. Wojciecha Adalberta w Gdańsku Zaspie), Teresa Raźny (członek oświatowej „S”, pracownik Komisji Krajowej), Zbigniew Romaszewski (senator, w okresie PRL działacz Komitetu Obrony Robotników i przewodniczący Komisji Interwencji i Praworządności NSZZ „S”), Jan Zapolnik (działacz „S” w Stoczni Gdańskiej, uczestnik strajków w 1980 i 1981 r.), Andrzej Zaremba (przewodniczący „S” w Olvit – obecnie Zakłady Tłuszczowe Kruszwica Oddział w Gdańsku) i Krzysztof Zawalski (przewodniczący „S” w AWFiS w Gdańsku).

Szacunek i pamięć o zmarłych od tysięcy lat są fundamentem cywilizacji zachodniej. Wspominanie przodków cementuje wspólnotę, buduje naszą tożsamość. Uroczystość Wszystkich Świętych wywodzi się z czci oddawanej męczennikom, którzy oddali swoje życie dla wiary w Chrystusa – w roku 610 papież Bonifacy IV nakazał oddawanie czci wszystkim męczennikom. Tak długiej i pięknej tradycji nie warto zastępować lub rozmywać mającymi komercyjne podłoże i obcymi polskiej kulturze zabawami z okazji tzw. Halloween.