Współwłaściciel Stoczni Gdańsk SA gubernatorem Doniecka

Serhij Taruta, większościowy właściciel Stoczni Gdańsk SA, będzie gubernatorem obwodu donieckiego na Ukrainie, informuje portal Ukraińska Prawda. Nominację otrzymał od nowych władz Ukrainy.

Fot. Paweł Glanert

Serhij Aleksiejewicz Taruta, większościowy akcjonariusz Stoczni Gdańsk i Huty Częstochowa, jako głowa koncernu ISD ma też udziały w firmach z branży metalurgicznej, w ukraińskich mediach i w pięciogwiazdkowym hotelu Hyatt Regency w Kijowie oraz jest prezesem piłkarskiego klubu Metalurh Donieck. Według czasopisma „Forbes” Taruta ma majątek oceniany ok. 2 mld dolarów.

Decyzję o przekazaniu władzy temu oligarsze w niedzielę podjął pełniący obowiązki prezydenta Ukrainy Ołeksandr Turczynow. Konsultował się w tej sprawie z premierem Arsenijem Jaceniukiem i z Julią Tymoszenko.

Tymczasem 2 tys. osób z rosyjskimi flagami zgromadziło się przed siedzibą administracji obwodowej w milionowym Doniecku, na wschodzie Ukrainy. Protestują przeciwko mianowaniu szefem obwodu Serhija Taruty.  Uczestnicy demonstracji skandują „Taruta precz!”. Trzymają napisy „Donbas-Rosja” oraz „Rosjanie to nasi bracia”.

Inny oligarcha Ihor Kołomojski stanął na czele władz obwodu dniepropietrowskiego.
Według byłego szefa MSW Ukrainy Jurija Łucenki celem objęcia przez oligarchów stanowisk jest ustabilizowanie sytuacji z wykorzystaniem nie tylko państwowych, ale też prywatnych środków.
ASG