We wspólnym interesie – pracodawcy i pracownicy

W ubiegłym roku – pod rządami ustawy o zamówieniach publicznych – przeznaczono około 140 mld złotych na realizację takich zamówień w budownictwie. Skutek? 600 upadłych firm i 160 tysięcy zwolnionych ludzi. Właśnie koniecznej nowelizacji ustawy o zamówieniach publicznych dotyczyło spotkanie Wojciecha Czajko dyrektora generalnego Hydrobudowy Gdańsk i Kazimierza Laszczaka, przewodniczącego zakładowej organizacji NSZZ „S” z Piotrem Dudą, przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ „S” i Krzysztofem Doślą, przewodniczącym gdańskiej „Solidarności”.

Zdaniem i pracodawców, i związkowców przyczyn takiego stanu rzeczy należy upatrywać w błędnych zapisach ustawy i decyzjach urzędników. Kluczową sprawą jest oczywiście stosowanie kryterium najniższej ceny, które prowokuje do dumpingu najczęściej kosztem wynagrodzeń pracowników i sposobów zatrudnienia. Ale nie tylko. W wielu krajach obowiązuje zasada, że firmy stające do przetargów w trybie zamówień publicznych muszą mieć tzw. potencjał własny do realizacji co najmniej 70 proc. zlecenia. To zapewnia stabilizację zatrudnienia i zachęca firmy do tworzenia i utrzymywania dobrych miejsc pracy.

W czasie dzisiejszego spotkania Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność” powiedział, że w Związku trwają pracę nad powołaniem wspólnego zespołu związkowców, przedsiębiorców oraz ekspertów, który zajmie się przygotowaniem zmian w ustawie o zamówieniach publicznych.

Kazimierz Laszczak, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Hydrobudowa Gdańsk
– Najważniejszym dla nas obecnie sprawą jest zmiana ustawy o zamówieniach publicznych. Jako związek włączyliśmy się do kampanii na rzecz zmian, bo od kształtu tej ustawy zależą bezpośrednio nasze miejsca pracy. Nasza firma, która jest wyłącznie własnością kapitału polskiego i posiada własnych fachowych pracowników przegrywa z podmiotami, które nie mają żadnego doświadczenia w pracach hydrologicznych. Niestety, obecne przepisy o zamówieniach publicznych faworyzują firmy, które w przetargach zaproponują najniższą cenę i nic poza tym.

Na zdjęciu: Kazimierz Laszczak, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Hydrobudowa Gdańsk