Praktyczne rady przed manifestacją w Warszawie

W związku z organizowaną we wrześniu 2013 r. przez NSZZ „Solidarność”, wspólnie z OPZZ i Forum Związków Zawodowych Ogólnopolską akcją protestacyjną ZRG NSZZ „Solidarność” informuje, iż wszelkie organizacyjne ustalenia i szczegóły związane z akcją będą przekazywane na bieżąco na stronie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”: www.solidarnosc.gda.pl. Osoby odpowiedzialne z ramienia ZRG: Roman Kuzimski, zastępca przewodniczącego ZRG, tel. 515 240 491, Jan Szewczyk, tel. 603 934 165

Jedziesz do Warszawy? Pamiętaj, że:

1. Należy w autokarze wpisać się na listę uczestników.
  2. Warto wcześniej zapoznać się z trasą manifestacji, a w razie zgubienia grupy – mieć telefon kontaktowy do autokaru (osoby odpowiedzialnej). Przed wyjazdem nie zapomnij naładować swojego telefonu!
  3. Sprawdzić prognozę pogody i dostosuj do niej ubranie
  4. Koniecznie wziąć wodę, wygodne buty, nakrycie głowy, a nawet małe składane krzesełko
  5. W razie podejrzenia prowokacji – zrób zdjęcia, a w przypadku zatrzymania czy legitymowania przez policję – poinformuj koordynatorów akcji – Romana Kuzimskiego lub Jana Szewczyka
  6. Przypominamy, że w trakcie przejazdu i manifestacji obowiązuje całkowity zakaz spożywania alkoholu.

Pamiętajmy:

• o sporządzeniu listy uczestników wyjeżdżających autokarami do stolicy (niezwłocznie po wyruszeniu na trasę)
    • miejsca parkingowe w Warszawie będą przygotowane w okolicach Torwaru i parku Agrykola.
    • wyjazd z Gdańska do Warszawy o godz. 5. Do stolicy należy dotrzeć na godz. 11.00-11.30.
    • faktury za wynajem autokaru oraz wyżywienie (stawka 25 zł/doba) na ZRG NSZZ „S” (również na trasę do Częstochowy)
    • związkowcom pozostającym na noc w miasteczku namiotowym zapewniony zostanie dodatkowy posiłek
    • banery z hasłami, postulatami na manifestację można zamawiać w „Akwenie” (tel. 308 44 00, www.akwendruk.pl)
    • bieżące komunikaty będą rozsyłane do organizacji zakładowych pocztą elektroniczną i sms
    • bądźmy czujni na wszelkie przejawy prowokacji; protestujmy stanowczo i godnie.

W Warszawie pokażmy naszą siłę i determinację, ale pamiętajmy, że reprezentujemy NSZZ „Solidarność”!

Dokładny harmonogram protestu przedstawiony został na posiedzeniu Zarządu Regionu 2 września…>>