Wrzenie w oświacie. Pat w rozmowach ostatniej szansy

Nauczyciele są coraz bardziej zdesperowani. Upominają się o wyższe pensje i o godność zawodu, która ma bezpośredni wpływ na poziom kadr, a co za tym idzie i jakość edukacji młodych Polaków. Rozmowy między delegacjami związkowców a przedstawicielami rządu 25 marca br. nie przyniosły przełomu. Impas trwa. Być może uda się go przełamać w kolejnej turze rozmów zaplanowanej na 1 kwietnia br.

Rozmowy 25 marca br. zakończyły się fiaskiem. Wicepremier Beata Szydło obiecała co prawda  przyspieszenie podwyższenia pensji nauczycieli o kilka miesięcy (ze stycznia 2020 r. na wrzesień 2019), ale kwoty są dalekie od oczekiwań, owe 5 procent to ok. 130-160 zł na nauczyciela. Wicepremier Szydło nie udało się dogadać w imieniu rządu ze związkami ws. podwyżek dla nauczycieli. Rozmowy mają być kontynuowane 1 kwietnia br. A wszystko to już w trakcie kampanii wyborczej do europarlamentu.

– Poprosiliśmy, by strona związkowa doprecyzowała oczekiwania i by centrale związkowe w miarę możliwości uzgodniły swoje stanowiska – mówiła Beata Szydło przerzucając na związkowców  odpowiedzialność za fiasko rokowań 25 marca br.

Podczas negocjacji była też obecna minister edukacji Anna Zalewska, z którą związkowcy rozmawiać już nie chcą.

Przypomnijmy, że Sztab protestacyjno-strajkowy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” 21 stycznia 2019 r. w Warszawie, postawił postulaty podniesienia płac w oświacie o 15 proc., analogicznie jak w resortach mundurowych, czyli nie mniej niż 650 zł od stycznia 2019 roku i o kolejne 15 proc. od stycznia 2020 r. Wśród żądań jest też przywrócenia krótszej ścieżki awansu zawodowego i zmiany przepisów o ocenie pracy nauczycieli. likwidacji bezpłatnych godzin przez zapewnienie środków na wszystkie zajęcia pozalekcyjne prowadzone przez nauczycieli

Kwota podwyżki ma być doliczona do wynagrodzenia zasadniczego bez względu na stopień awansu zawodowego.

Jako, że związkowe postulaty nie spotkały się z pozytywnym przyjęciem MEN w małopolskim Kuratorium Oświaty od 11 marca br. trwa strajk okupacyjny. Od 25 marca przybrał on dramatyczna formę strajku głodowego.

ASG