Wołyń 1943 – pamiętamy

Od lutego 1943 r. (od zbrodni ukraińskiej na stu mieszkańach polskiej wsi Parośle w powiecie Sarny) do pory żniw w 1944 r. na terenie Wołynia oraz na innych obszarach kresów południowo-wschodnich II Rzeczypospolitej doszło do jednej z najokrutniejszych zbrodni II wojny światowej. Dokonały jej sotnie „hierojów” z UPA oraz gromadnie – ukraińscy sąsiedzi.

W latach 1944–1946 do zbrodni dokonanych na polskich chłopach przez oddziały UPA doszło w Małopolsce, w województwach II RP: lwowskim, tarnopolskim, stanisławowskim i lubelskim.

Z rąk nacjonalistów ukraińskich z Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i Ukraińskiej Armii Powstańczej (UPA), przy udziale ludności ukraińskiej, zginęło około 120 tys. Polaków. Terror UPA spowodował, że setki tysięcy Polaków opuściły swoje domy.

Za próbę pomocy polskim sąsiadom lub odmowę udziału w mordach i grabieży z rąk UPA zginęło też kilkuset Ukraińców..

Apogeum zbrodni miało miejsce w niedzielę 11 lipca 1943 r. Zaatakowano blisko 100 polskich miejscowości – naszych rodakó zgromadzonych na mszach świętych. Polacy nie mogli uwierzyć, że morderców wspierają ich sąsiedzi. Z map na zawsze starte zostały polskie wsie.

Grupę dotkniętą największym cierpieniem stanowili mieszkańcy wsi.Bezpośrednio rzezią zawiadywał Dmytro (Roman) Semenowicz Klaczkiwski, pseudonimy: „Kłym Sawur”, „Ochrim”, dowódca UPA-Północ.

Tylko niektóre wsie i miasteczka zamienione zostały w punkty samoobrony.

Zbrodnia wołyńska spowodowała polski odwet, w wyniku którego zginęło ok. 12-15 tys. Ukraińców.

W niektórych kręgach współczesnej Ukrainy jest kultywowany hołd dla UPA, którą dowodził Roman Szuchewycz, ps. „Taras Czuprynka”, „Tut”.. Na Ukrainie stoją jego pomniki. Podobnie jak pomniki Stepana Bandery,

Pokłon prezydenta Ukrainy Petra Poroszenki złożony przy warszawskim pomniku kresowego ludobójstwa złożony 11 lipca br. może być początkiem procesu rzeczywistego pojednania. Czy będzie?

Przypomnijmy, że w kwietniu 2015 r. w dniu wizyty ówczesnego prezydenta Bronisława Komorowskiego w Kijowie Rada Najwyższa Ukrainy przyjęła ustawę gloryfikującą Ukraińską Powstańczą Armię.  W ustawie nie wymieniono co prawda batalionów Roland i Nachtigall oraz dywizji SS Galizien „Hałyczyna”). Ustawa uznaje jednak „bojowników o wolność i niezależność Ukrainy”  członków Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i Ukraińskiej Powstańczej Armii. W pażdzierniku br. na ekrayny kin wejdzie film „Wołyń”. Reżyser Wojciech Smarzowski pracuje nad filmem „Wołyń” opowiadającym o ludobójstwie dokonanym na wołyńskich Polakach przez ukraińskich nacjonalistów. Premiera obrazu przewidziana jest na 2016 rok.

Lipiec to miesiąc kwitnienia lnu, dlatego kwiat tej rośliny – powszechnie uprawianej na Wołyniu przed II wojną światową, używanej przez rolników w gospodarstwie domowym, stosowanej w kuchni, lecznictwie itp. – symbolicznie przywołuje pamięć o tych wydarzeniach.

Kwiat lnu kwitnie niezwykle krótko, zazwyczaj pół dnia, dlatego symbolizuje przerwane życie tysięcy ofiar.głównie dzieci i kobiet.

ASG

Fot. Wikipedia, ipn.gov.pl