Wolne za sobotę w 2014 roku

W 2014 roku dwukrotnie będzie można skorzystać z dnia wolnego za święto przypadające w sobotę.

W październiku 2012 r. Trybunał Konstytucyjny uznał za sprzeczny z konstytucją przepis kodeksu pracy, zgodnie z którym za święto przypadające w dniu wolnym od pracy pracodawcy nie musieli oddawać pracownikom dodatkowego dnia wolnego (sygn. akt K 27/11). Zdaniem trybunału, każdy pracownik ma prawo do określonych w ustawie dni wolnych od pracy.

Od 8 października 2012 r., tzn. od dnia publikacji wyroku TK w Dzienniku Ustaw, pracodawcy znów muszą oddawać pracownikom wolny dzień, jeśli święto przypadnie w dzień wolny z tytułu pięciodniowego tygodnia pracy – najczęściej chodzi o sobotę, która dla większości pracowników jest dniem wolnym.

Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie 5-dniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, zaś każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin.

W 2013 r. pracownicy nie skorzystali ze zmian, gdyż żadne święto nie przypadało w sobotę. Natomiast w 2014 roku w sobotę przypadną: Święto Konstytucji 3 maja oraz 1 listopada – Dzień Wszystkich Świętych.

Podstawa prawna: art. 130 § 2 kodeks pracy

Stan prawny na 31.12.2013 r.

Maria Szwajkiewicz