Wolne niedziele? To zależy także od Ciebie!

Ustawowy zakaz pracy w placówkach handlowych w niedziele to cel, jaki chce osiągnąć Komitet Inicjatywy Ustawodawczej „Wolna Niedziela”. Aby przygotowanym przez komitet projektem ustawy zajął się Sejm, do 22 lipca trzeba zebrać 100 tys. podpisów.

Wymuszanie pracy w niedzielę w placówkach handlowych, zwłaszcza wobec kobiet, które stanowią gro zatrudnionych w handlu, a jednocześnie pełniących odpowiedzialne funkcje w życiu rodzinnym i wychowywaniu dzieci, jest przez znaczną część społeczeństwa oceniane negatywnie – argumentują inicjatorzy akcji.

Ich zdaniem zakaz handlu w niedzielę nie powinien wpłynąć negatywnie na polską gospodarkę. „Z uwagi na to że ilość środków dostępnych w budżetach domowych nie zmieni się – to zakupy zostaną rozłożone na sześć dni a nie siedem, a ciężar zakupów niedzielnych przełożony zostanie na sobotę i poniedziałek. Zasada ta jest już teraz stosowana przez wiele rodzin hołdujących tradycyjnemu modelowi tygodnia. Dla budżetu państwa oznacza to iż wpływy z podatku VAT, CIT , PIT i choćby akcyzy pozostaną na praktycznie niezmienionym poziomie” – czytamy na stronie komitetu „Wolna Niedziela”.

Pobierz kartę i poprzyj zakaz handlu w niedzielę

Przeczytaj obywatelski projekt ustawy