Wolne niedziele – żądamy i apelujemy

– Projekt jest od roku jest parlamencie i nie może znaleźć swojego pozytywnego finału – powiedział szef „Solidarności” Piotr Duda podczas obchodów 37. rocznicy podpisania porozumień jastrzębskich, nawiązując do społecznej inicjatywy ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę.

Przypomnijmy, że Porozumienia Jastrzębskie, zawarte zostały 3 września 1980 roku. Były trzecim, po gdańskim i szczecińskim, dokumentem podpisanym przez władze PRL i strajkujących robotników. Komisję rządową reprezentował wicepremier Aleksander Kopeć, a Prezydium Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego jego przewodniczący – Jarosław Sienkiewicz.

Do 21 postulatów wysuniętych przez załogi strajkujących załóg na Wybrzeżu MKS w kopalni „Manifest Lipcowy” (obecnie Borynia – Zofiówka – Jastrzębie) dołączyły między innymi: podnoszenie wysokości zarobków w ścisłej relacji ze wzrostem kosztów utrzymania, wprowadzenie pułapu minimalnej i maksymalnej płacy, zniesienie czterobrygadowego systemu pracy w kopalniach oraz powołanie Komisji Mieszanej składającej się z przedstawicieli rządu i MKS mającej za zadanie nadzorować realizację podpisanego porozumienia.

– Dopóki Gierek miał za sobą Śląsk, to mógł przeciągać sprawy na Wybrzeżu. Strajki w naszym regionie przełamały ten impas. Wydarzenia w Gdańsku nabrały tempa – podkreśla Jan Bożek, wówczas 34-letni górnik, który podczas strajku odpowiadał za porządek na ówczesnej kopalni Manifest Lipcowy.

Pierwsze strajki na Śląsku wybuchły na początku sierpnia 1980 r. – w Zakładzie Tworzyw Sztucznych Erg w Bieruniu i tarnogórskim Fazosie, lecz szybko zostały wygaszone. W nocy z 27 na 28 sierpnia rozpoczął się strajk w kopalni „Manifest Lipcowy”. 29 sierpnia rozpoczęły się rozmowy między komisją rządową a MKS, gdy na Śląsku strajkowało ponad 50 zakładów pracy. Porozumienie zawierające 29 postulatów zostało podpisane nad ranem 3 września.

Przewodniczący Duda przypomniał, że postulat wolnych sobót o który walczyły strajkujące załogi w roku 1980 r. wpisuje się w oczekiwanie ograniczenia handlu w niedzielę. Nazwał też paradoksem, że dzisiaj już nie tylko o soboty, ale również o wolne niedziele trzeba walczyć. Przypomniał, że taka była deklaracja wyborcza Prawa i Sprawiedliwości, z której ta partia powinna się wywiązać.

Piotr Duda stwierdził, że postulaty sierpniowe są nadal aktualne i stanowią testament do realizacji dla „Solidarności”. Przypomniał też m.in. wiek emerytalny, wprowadzenie minimalnych stawek godzinowych czy wyższą płacę minimalną.

- To my związkowcy z „Solidarności”, wspólnie z rządzącymi wprowadziliśmy to w życie. I to jest najlepsze podziękowanie dla tych wszystkich którzy w 1980 r. walczyli o  sprawiedliwość społeczną – dodał Duda.

ASG