Wolne niedziele w handlu

Od początku maja ma ruszyć akcja zbierania podpisów pod inicjatywą zakazu handlu w niedziele. To postulat, o który od dawna walczy „Solidarność”.

- Cel to obowiązywanie zakazu handlu od 1 stycznia 2017 r. Chodzi nam o podniesienie standardów pracy – mówi Alfred Bujara, przewodniczący Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ „S”.

Za wprowadzeniem zakazu opowiada się 52 procent Polaków – wynika z badania przeprowadzonego przez AR Rynek i Opinia, Euromonitor International, Eurostat, które opublikowała „Rzeczpospolita”.

- Większość pracowników handlu to kobiety – mówi Bożena Krysia, przewodnicząca KZ NSZZ „S” Alma Market SA. – Praca jest na zmiany. Czasami bywa, że koleżanki widzą dziecko rano, kiedy wychodzą do  pracy i wieczorem, kiedy wracają. Chciałyby mieć czas przynajmniej w niedziele, żeby spędzić go z rodziną.

„Solidarność” jest za tym, aby cześć sklepów mogła tego dnia pracować. Ma to dotyczyć sklepów, w których za kasą stałby sam właściciel albo jego rodzina. Planowane jest także wyłączenie z zakazu takich punktów jak stacje benzynowe, kwiaciarnie i piekarnie.

zola