Wolne niedziele dla pracowników handlu

Wprowadzenie wolnych niedziel w handlu to postulat, o który od dawna walczy NSZZ „Solidarność”. Wczoraj (8 marca) zawiązany został komitet inicjatywy ustawodawczej, który ma przeprowadzić zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy zakazującej handlu w niedziele. Na liście komitetu podpisało się już kilkaset osób.

Temu tematowi poświęcona była także wczorajsza konferencja w Sejmie, w której wzięli udział Parlamentarny Zespół na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego razem z Krajową Sekcją Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” oraz organizacje pracodawców w Polsce.

– Od lat walczymy o nową ustawę zakazującą handlu w niedziele. To dla nas ogromnie ważna sprawa, ponieważ będzie miało to wpływ na ustalanie grafików pracy. Wprowadzenie zakazu handlu w niedzielę uniemożliwiłoby pracodawcy zmuszanie pracowników, jak często ma to miejsce np. w marketach, do pracy przez 11 dni pod rząd. Pracodawca musiałby po sześciu dniach pracy dać w wolne – wyjaśnia Robert Jacyno, uczestnik konferencji z ramienia KO Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Jeronimo Martins Polska.

Wciąż nie wiadomo, czy projekt zostanie złożony jako nowa ustawa, czy też jako nowelizacja Kodeksu pracy. Według pomysłu „S” w niedziele mogłyby jedynie pracować sklepy o powierzchni do 50 mkw., ale tylko prowadzone przez właścicieli lub członków ich rodzin. Pracownicy najemni ten dzień mieliby mieć wolny. Dozwolona miałaby być także praca piekarni, stacji benzynowych, sklepów w szpitalach, na lotniskach, kwiaciarni.

Krajowa Sekcja Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” nie obawia się konsekwencji dla handlu wprowadzenia wolnych niedziel.

– Wolnej niedzieli chcą pracownicy handlu. Pracować nie chcą nawet za cenę dodatków do pensji – mówi Alfred Bujara, przewodniczący KSPH NSZZ „S”.

zola