Wojewoda pomorski gościem emerytów z NSZZ „Solidarność”

Rewaloryzacja emerytur oraz dostęp do opieki zdrowotnej były głównymi tematem spotkania wojewody pomorskiego Dariusza Drelicha z członkami Rady Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w czwartek 8 listopada w siedzibie gdańskiej „Solidarności”.

8-11-18-5-1024

8-11-18-2-1024

Radę poprowadziła Wanda Lemanowicz, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

– Cieszę się, że wreszcie doszło do naszego spotkania, na którym możemy porozmawiać o państwa problemach. Spotykamy się często przy różnego rodzaju uroczystościach, jednak zwykle nie ma okazji do wymiany poglądów – mówił wojewoda pomorski.

Dyskusję z udziałem pomorskiego reprezentanta rządu rozpoczął temat waloryzacji rent i emerytur. Zdaniem związkowych emerytów obecny rząd rewaloryzuje corocznie świadczenia emerytalne, jednak rewaloryzacja jest zbyt niska, a ponadto nie do końca sprawiedliwa. Zastrzeżenia budzi fakt, że rząd z troską pochyla się nad tym najsłabszymi emerytami, kosztem tych średnio uposażonych.

– Pomoc emerytom o najniższych dochodach powinna być finansowana z innego funduszu niż ten przeznaczony na waloryzację. „Spłaszczanie” systemu emerytalnego powoduje, że pokrzywdzone są osoby o długoletnim stażu zawodowym – mówiła Wiesława Libera, członkini Rady. Wojewoda Dariusz Drelich mówił, że rozumie rozżalenie osób, które często pracowały po 40 lat, a teraz pod względem wysokości świadczeń emerytalnych doganiają ich osoby, które maja znacznie niższy staż pracy. Jednak jego zdaniem zaniedbania dotyczące emerytur z lat rządów poprzednich ekip są tak duże, że pilna jest pomoc osobom o najniższych emeryturach, których świadczenia nie pozwalają na przeżycie.

Drugim tematem omówionym podczas czwartkowego spotkania były darmowe leki dla seniorów powyżej 75 roku życia, a także wciąż, zdaniem związkowców, pogarszający się dostęp do służby zdrowia.

Wojewoda Dariusz Drelich obiecał, że uwagi formułowane przez związkowych emerytów przekaże dalej do poszczególnych ministerstw, obiecał również kontynuowanie spotkań poświęconych problemom seniorów. Miłym akcentem spotkania było wręczenie związkowcom przez wojewodę pomorskiego z okazji 100-lecia niepodległości flag polskich.

(mk)