Wojciech Książek o gimnazjach: Szkoła potrzebuje ewolucji a nie rewolucji

Projekt likwidacji gimnazjów, prezentowany przez polityków Prawa i Sprawiedliwości m.in. prof. Piotra Glińskiego i Elżbiety Witek, typowaną na nową minister edukacji narodowej, komentował na antenie Radia Gdańsk w Rozmowie Kontrolowanej lider oświatowej „Solidarności” w Regionie Gdańskim Wojciech Książek, były wiceminister edukacji w ekipie min. Mirosława Handke za rządów Jerzego Buzka, współautor reformy systemu oświaty.

Wojciech Książek bronił gimnazjów, ale jednocześnie przyznał, że w systemie edukacji potrzebne są korekty.

- Mam w sobie pokorę. Wiem, że w świadomości wielu ludzi gimnazja nie spełniły oczekiwań. Są pola do realnej poprawy – mówił Książek.
Jego zdaniem konieczny jest przede wszystkim dialog przed wprowadzeniem zmian.

– Mam nadzieję, że jest przestrzeń na dialog, że rozmowy w tej sprawie będą kontynuowane. Pewne korekty są wskazane. Trzeba zastanowić się nad tym z punktu cywilizacyjnego.  To nie jest tak, że oto ‘pstryk” i jesteście w VII klasie szkoły podstawowej. Szkole potrzebna jest ewolucja a nie rewolucja – mówił Wojciech Książek, zwracając uwagę na bardzo dobre wyniki egzaminów kompetencyjnych gimnazjalistów na tle badań europejskich.

Jednocześnie te same gimnazja w opinii społecznej nie sprawdziły się. Nie powiodło się też samo założenie reformy z 1998 r., w myśl którego gimnazja miały powstawać w zespołach z liceami oraz technikami. De facto działają wraz z „podstawówkami”.

Przewodniczący oświatowej „Solidarności” potwierdził, że gimnazja nie do końca spełniły swoje zadanie, ale wiele czasu na konsultacje i zmiany programowe w szkołach podstawowych i liceach nie ma. Według polityków PiS reforma miałaby wejść od września 2016 r.

ASG