Witamy w Polsce rodaków – uchodźców z Ukrainy

Na wojskowym lotnisku 2 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Królewie Malborskim wylądowały samoloty z Polakami ewakuowanymi z objętej konfliktem zbrojnym Ukrainy. Dwa pierwsze samoloty wylądowały przed godz. 18. Maszyny transportowe przywiozły 80 osób polskiego pochodzenia z Donbasu i Mariupola w obwodzie donieckim. Dwie godziny później wylądowały dwie kolejne maszyny CASA.

Samoloty wyleciały z Zaporoża. Do Polski przyleciało łącznie 149 osób polskiego pochodzenia ewakuowane z Ukrainy.  Do Polski ma przybyć jeszcze 39 osób drogą lądową samochodami i pociągiem. Są to osoby z Mariupola oraz z terenów zajętych przez tzw. separatystów, które nie zdążyły na ewakuację w styczniu tego roku.

Ze sprowadzonymi z rejonu Donbasu Polakami spotkała się premier Beata Szydło. Przybyli czekali na nią w specjalnym hangarze. Wcześniej szefowa rządu miała jeszcze konferencję prasową w Warszawie po spotkaniu z szefami służb mundurowych.

- Witamy w ojczyźnie, cieszymy się, że jesteście z nami, że będziecie z nami – zwróciła się Beata Szydło do uratowanych z rejonu konfliktu rodaków.

Przybyli, a wśród nich są dzieci, otrzymali upominki powitalne. Teraz dla osób polskiego pochodzenia rozpocznie się program adaptacyjny, który potrwa sześć miesięcy. Większość z tych osób deklaruje chęć pozostania w Polsce na stałe. Tak jak w przypadku osób sprowadzonych w styczniu br., będą oni uzyskiwać pozwolenia na pobyt stały.

ASG