Wiosna nasza! Zwrócimy Polskę obywatelom

NSZZ „Solidarność” szykuje się do akcji protestacyjnych. Nadchodzi czas społecznego przesilenia. Głos obywateli musi być w końcu brany pod uwagę przez partie władzy.

Zdjęcie: Marek Lewandowski, KK NSZZ „S”

W Kielcach  szefowie regionów i sekretariatów branżowych NSZZ „Solidarność” ustalali strategię Związku na najbliższe miesiące. Szczegóły akcji zostaną dopracowane jeszcze w marcu. Na początek stanie Śląsk.

Związek chce dać szansę na wypowiedzenie się obywatelom, by demokracja była rzeczywista. Zdaniem „S” konieczna jest zmiana ustawy o referendum, by partie władzy nie mogły wyrzucać do kosza obywatelskich inicjatyw jak miało to miejsce z podpisami pod referendum za zmianami wieku emerytalnego oraz n.p. z obywatelską inicjatywą o utrzymaniu kontroli nad Grupą LOTOS przez Skarb Państwa

- Bez odsunięcia od władzy obecnego układu, bez rozwiązania parlamentu wszelkie inicjatywy obywatelskie kierowane do rządzących kończyć się będą niepowodzeniem. Już w maju ubiegłego roku WZD gdańskiej „S” podjął uchwałę o podjęciu wszelkich działań na rzecz przyspieszonych wyborów parlamentarnych. Po fiasku obywatelskich inicjatyw i po lekceważeniu przez obecną koalicję rządzącą woli społeczeństwa widać, że obecny skład parlamentu broni się przed wszelkimi zmianami, które mogą zagrozić sprawowanej władzy. Podobnie stać się może z naszym postulatem zmian w ustawie o referendum i m.in. dlatego konieczne jest rozwiązanie Sejmu i Senatu. Dajmy już obecnym parlamentarzystom odpocząć – powiedział nam wracający z obrad sztabu Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG „S”.

Nie ma złudzeń co do perspektyw dialogu z obecną koalicją PO-PSL. Na pytanie „Czy jest szansa na dialog z obecną koalicją” żaden z ankietowanych członków ZRG „S” nie odpowiedział pozytywnie, a tylko 6 proc. z nich odpowiedziało „Nie wiem”. Za ogólnopolską akcją protestacyjną opowiedziało się 90 proc. członków ZRG „S”, 8 proc. się zastanawia, a 2 proc. jest takiej akcji przeciwna.

Sztab protestacyjny opracował w Kielcach scenariusz działań na najbliższe miesiące. Szczegóły na razie nie będą ujawniane. Ustalenia ma zatwierdzić Komisja Krajowa 19-20 marca w Bielsku- Białej. W tym czasie będzie już po spotkanku śląskiego komitetu strajkowego z rządem i po spotkaniu w Sali BHP.

Z pewnością musimy przygotować się do akcji Związku przeciwko niekorzystnym dla pracowników zmianom w Kodeksie pracy. Szczególnie tym, dotyczącym wydłużenia okresu rozliczeniowego do 12 miesięcy oraz uelastycznianiu przepisów o czasie pracy. Związkowcy argumentują, że może to doprowadzić do sytuacji, że przedsiębiorca będzie mógł wymagać od zatrudnionych, aby przez 28 tygodni z rzędu pracowali od poniedziałku do soboty przez 12 godzin.

Jednym z gorących tematów jest strajk generalny na Śląsku, organizowany jest przez Międzyzwiązkowy Komitet Strajkowy, w którego skład wchodzą przedstawiciele związków zawodowych działających w regionie. Decyzje o czterogodzinnym strajku zapadną po 14 marca, po spotkaniu z wicepremierem Januszem Piechocińskim. Związkowcy walczą o wypracowanie i zrealizowanie strategii dla przemysłu na Śląsku i ratowanie miejsc pracy.  Na Śląsku kończy się referendum strajkowe. Bierze w nim udział 170 tys. pracowników. Jak poinformował nas Krzysztof Dośla już wiadomo, że co najmniej 70 proc. z nich opowiedziało się za ostrzegawczym strajkiem generalnym. Nie wykluczony jest ostrzegawczy strajk w kolejnych – po Śląsku, regionach, a wśród akcji – „dudabus” jeżdżący po Polsce za „tuskobusem” oraz manifestacje i happeningi.  Pod skrzydłami Związku tworzy się koalicja kontestujących poczynania władzy, czyli organizacji, które protestują przeciwko działaniom rządu PO-PSL.  Spotkanie organizacji zaplanowane jest na 16 marca w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej.

ASG