Wielki sukces górala – Złoto z polską szachownicą na kasku

Kamil Stoch mistrzem olimpijskim! Po 42 latach Polak znów zdobył złoty medal igrzysk olimpijskich w skokach narciarskich.Polski skoczek w świetnym stylu wygrał konkurs w Soczi. To największy olimpijski sukces polskich skoczków od czasów złota Wojciecha Fortuny w 1972 roku w Sapporo. Na podium stanęli też Peter Prevc (Słowenia) i Anders Bardal (Norwegia).

kamil_stoch2

Kamil Stoch. fot. Wikimedia Commons

Kamil Stoch w pierwszej serii skoczył aż 105,5 metra ustanawiając nowy rekord skoczni. W drugiej – 103,5. Miał w sumie 12,7 punktów przewagi nad drugim Peterem Prevcem.
Stoch skakał z biało-czerwoną szachownicą namalowaną na kasku.

- Ten symbol mi pomógł. W końcu ma się tych dobrych lotników, prawda Polsko? – powiedział dziennikarzom po udanych zawodach Kamil Stoch, nawiązując do biało-czerwonej szachownicy, symbolu polskich lotników.

W mediach i w Internecie pojawił się też zapis nagrania z 1999 r., w którym 12-letni Kamil Stoch,  mieszkaniec Zębu, najwyżej położonej polskiej wsi:

- Miesiąc temu zadzwonił do mnie trener, że pojedziemy na trening na skocznię, pierwszy raz. Nie spałem przez całą noc bo chciałem skoczyć gdyż widziałem to przed oczami. Jakoś zasnąłem. Rano obudziłem się, zjadłem śniadanie, trener przyjechał po mnie. Wyjechaliśmy na górę. Czułem lekki strach. Przypiąłem narty, wsiadłem na belkę, no i puściłem się i pojechałem. Na progu to już zapomniałem o tremie, o wszystkim. No i odbiłem się i skoczyłem 112 metrów za pierwszym skokiem. Chciałbym wystartować na olimpiadzie, zdobyć złoty medal… Ale na razie mam jeszcze czas. Ale może za jakieś 5,6 lat wystartuję, jak będę dobrze skakał – mówił w TVP przed 15 laty Stoch.

Przypomnijmy, że w Soczi także pozostali Polacy spisali się bardzo dobrze. Maciej Kot zajął 7 miejsce, Jan Ziobro był 13., a Dawid Kubacki – 31.

ASG