Wielkanocne spotkanie Grupy Modlitewnej Duszpasterstwa Ludzi Pracy NSZZ „Solidarność” Archidiecezji Gdańskiej

Problemy religijne i społeczne, w kontekście Świąt Wielkanocnych, były tematami spotkania członków Grupy Modlitewnej Duszpasterstwa Ludzi Pracy NSZZ „Solidarność” z duszpasterzem ludzi pracy archidiecezji gdańskiej ks. dr. Sławomirem Decowskim, które odbyło się 29 marca 2016 r. w Bazylice Św. Brygidy w Gdańsku. W spotkaniu wziął udział przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Duszpasterz zabrał głos w sprawie migrantów i ekspansji islamu, zwracając uwagę na problem laicyzacji krajów europejskich. Poruszył również problem Bożej sprawiedliwości i miłosierdzia. Ksiądz przywołał zdanie papieża Franciszka, który naucza, że „Bóg miłosierny otula nas grzesznych swoją miłością”. Zwrócił uwagę na to, że Bóg jest miłością, a nie miłość jest Bogiem. Bóg jest zarazem sprawiedliwy i miłosierny, choć Bóg nie potępia grzesznika, ale daje mu szansę nawrócenia. Miłosierdzie Boże „wylało się” na świat za sprawą męki, śmierci i Zmartwychwstania Jezusa. Skutkiem grzechu jest cierpienie i śmierć. Bóg wziął na siebie konsekwencje grzechu i przezwyciężył je, zmartwychwstając.

DSC03227

W przekazaniu wieści o Zmartwychwstaniu Jezusa szczególną rolę odegrały kobiety, którym Bóg zaufał, które dowartościował. Ksiądz Sławomir wyjaśnił wyjątkowość faktu Zmartwychwstania Jezusa, podkreślając czym różniło się od wskrzeszenia, które było przywróceniem śmiertelnego życia. Duszpasterz rozważył również dynamiczny aspekt wiecznego życia, które łączy się z Bożą Miłością. Zmartwychwstanie Jezusa jest zapowiedzią naszego zmartwychwstania. Jego ciało uwielbione jest zapowiedzią naszych uwielbionych ciał. Po spotkaniu formacyjnym w Bazylice św. Brygidy została odprawiona msza św. w intencji członków NSZZ „Solidarność”, a następnie odmówiona wspólna modlitwa przy grobie ks. prałata Henryka Jankowskiego.

Grupa Modlitewna Duszpasterstwa Ludzi Pracy NSZZ „Solidarność” Archidiecezji Gdańskiej zaprasza w czerwcu wszystkich zainteresowanych członków Związku na rekolekcje, które odbędą się w Klasztorze Sióstr Służebniczek NMP w Gdyni Oksywie. Dokładny termin rekolekcji zostanie podany wkrótce.

Ewa Reszczyńska

fot. T. Grubich