Większe podatki od polskich koncernów niż zagranicznych. Choć zyski mniejsze

Zdecydowanie większe podatki dochodowe płacą polskie firmy niż zagraniczne – wynika z analizy firmy Bisnode, dotyczącej lat 2014-15. Co istotne firmy zagraniczne płacąc niższe podatki wykazują wyższe zyski.

500 największych polskich firm w 2015 roku do budżetu państwa odprowadziło 7,2 mld zł podatku dochodowego – wynika z wyliczeń Bisnode, na które powołuje się portal wgospodarce.pl. To o 13,3 proc. więcej niż 500 największych spółek zagranicznych działających w naszym kraju. Firmy zagraniczne w 2015 roku łącznie do budżetu państwa odprowadziły 6,3 mld zł.

Podobnie było w 2014 roku. Polskie spółki do budżetu państwa odprowadziły ponad 8,6 mld zł, a zagraniczne – 6,1 mld zł. Tym samym nasze krajowe spółki zapłaciły wyższe podatki w stosunku do zagranicznych o 40,1 proc.

Jak wyglądała sytuacja w sprawozdaniach finansowych? 500 największych polskich firm w 2015 roku wykazało 493 mld zł przychodu. Wartość 7,2 mld zł odprowadzonego podatku dochodowego stanowi 1,4 proc. przychodu. Natomiast 500 największych spółek zagranicznych w 2015 roku wykazało sprzedaż na poziomie 502,3 mld zł, płacąc 6,3 mld zł podatku CIT, co stanowi 1,2 proc. ich przychodu.

Podobne proporcje występowały również w 2014 roku. Wtedy to 500 największych polskich firm wykazało prawie 497 mld zł przychodu, odprowadzając 8,6 mld zł z tytułu podatku dochodowego. To 1,7 proc. przychodu. Spółki zagraniczne wykazały 426,1 mld zł sprzedaży, płacąc 6,1 mld zł podatku, który stanowi 1,4 proc. przychodów.

500 największych polskich firm w 2015 roku uzyskały zyski na poziomie 20,7 mld zł i odprowadziły 7,2 mld zł podatku dochodowego, który stanowi 34,8 proc. ich zysku. Natomiast spółki zagraniczne mając zyski na poziomie 29,6 mld zł, zapłaciły 6,3 mld zł podatku dochodowego, który stanowi 21,4 proc. ich zysku. W 2014 roku, odprowadzony podatek w stosunku do zysku dla polskich firm wyniósł 22,2 proc. a zagranicznych blisko 25 proc. Rok później jednak, jak wynika z danych, zagraniczne spółki zdecydowanie lepszy „robiły biznes”.