Wiek emerytalny przywrócony

Sejm przyjął ustawę obniżającą wiek emerytalny 65/60. „Za” głosowało 262 posłów, „przeciw” 149, „wstrzymało się” 19.

Prezydencki projekt ustawy o obniżeniu wieku emerytalnego do 60 lat dla kobiet i 65 lat.  Piotr Duda. lider „S”, wyraził zadowolenie z realizacji jednej z najbardziej oczekiwanych obietnic wyborczych PiS i jednocześnie zapowiedział starania o włączenie do ustawy w następnym etapie prac parlamentarnych kryterium stażu pracy.

Związki zawodowe, m.in. „S” opowiadały się za wprowadzeniem dodatkowego kryterium – stażu pracy, pozwalającego na przechodzenie na emeryturę niezależnie od wieku. Zapis „stażowy” znalazł się też w umowie z maja 2015 roku zawartej pomiędzy NSZZ „Solidarność” a kandydującym wówczas do urzędu prezydenta RP Andrzejem Dudą. Tego rozwiązania niestety w ustawie zabrakło.

Do końca grudnia 2017 roku będzie obowiązywała obecna ustawa. Obecnie wiek emerytalny wynosi 67 lat niezależnie od płci – podnoszony jest stopniowo: kobiety osiągnąć by go miały w 2040 r., a mężczyźni – w 2020 r. Od 1 października 2017 r. będzie obowiązywał wiek emerytalny 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn.

Polacy są narodem, który jest przepracowany, który jest stosunkowo słabo wynagradzany i to jest to, co powoduje, że emerytura – zdaniem opozycji – będzie  niska, a nie wiek emerytalny – argumentowała  Anna Surówka-Pasek minister z Kancelarii Prezydenta, prezentując w sejmowym drugim czytaniu prezydencki projekt ustawy.