Więcej biedy – geografia ubóstwa

Mimo deklarowanego rozwoju nie zmienia się „średnia” skala ubóstwa. W 2014 r. w skrajnym ubóstwie żyło 7,4 proc. Polaków egzystujących w gospodarstwach domowych, tyle samo ile rok wcześniej – wynika z danych GUS. Zmienia się jego geografia. W połowie województw GUS odnotował wzrost biedy – podaje „Dziennik Gazeta Prawna”.

Więcej skrajnego ubóstwa niż w 2013 r. odnotowano w województwach dolnośląskim, lubuskim, małopolskim, opolskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim.

W woj. warmińsko-mazurskim aż 14,8 proc. osób żyło w skrajnej biedzie. Dwucyfrowy wskaźnik biedy miały także województwa świętokrzyskie (12,2 proc.), podlaskie (10,9 proc.) i wielkopolskie (10,1 proc.). Ten smutny ranking w Wielkopolsce tłumaczy się tym, że chociaż w Poznaniu, stolicy Wielkopolski, jak i w regionie było w 2014 r. jedno z najmniejszych w Polsce wskaźników bezrobocie, to też w wielu powiatach było ono w grudniu ub.r.  bardzo wysokie 15-17 proc.

Dane GUS wskazują, że to właśnie bezrobocie sprzyja powstawaniu biedy. Pauperyzacji sprzyja też poziom urbanizacji poszczególnych obszarów kraju, zasięg skrajnego ubóstwa na wsi jest ponad dwukrotnie większy niż w miastach (11,8 na wsi do 4,6 proc. w miastach). W regionach z najniższymi wynagrodzeniami biedy jest najwięcej.

Według GUS grupę najbardziej zagrożoną ubóstwem skrajnym (wydatki poniżej 540 zł miesięcznie dla osoby samotnie gospodarującej lub 1 458 zł dla gospodarstwa czteroosobowego) – stanowiły rodziny wielodzietne. W 2014 r. poniżej tego minimum egzystencji żyło ok. 11 proc. osób w gospodarstwach małżeństw z 3 dzieci oraz ok. 27 proc. osób w gospodarstwach małżeństw z 4 lub większą liczbą dzieci na utrzymaniu.

Zasięg ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży poniżej 18. roku życia wyniósł ok. 10 proc, a osoby w tym wieku stanowiły prawie jedną trzecią populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym.

Jednocześnie GUS nie odnotował istotnych zmian w zasięgu tzw. ubóstwa relatywnego (oznacza ono wydatki na poziomie 713 zł miesięcznie w jednoosobowym gospodarstwie i 1926 zł dla czteroosobowej rodziny). Pozostały one na tym samym poziomie (16,2 proc.). Na poziomie 12,2 proc. utrzymał się zasięg ubóstwa ustawowego, czyli kwalifikującego do interwencji socjalnej (jednoosobowe gospodarstwo – 542 zł, czteroosobowe – 1824 zł) (w 2013 r. – 12,8 proc.).

ASG