Wicepremier Gowin w siedzibie „S”: stawiamy na rozwój gospodarki poprzez neoindustrializację

Jarosław Gowin, wicepremier i minister nauki i szkolnictwa wyższego złożył w poniedziałek wieczorem wizytę w gdańskiej siedzibie NSZZ „Solidarność”. W siedzibie „S” przy Wałach Piastowskich spotkał się z Krzysztofem Doślą, przewodniczącym ZRG NSZZ „S”.  Była to okazja do wymiany poglądów na temat polskiej nauki, innowacyjności w przemyśle i patriotyzmu gospodarczego.

Zdjęcia: Artur Górski

– Mamy zdeterminowany rząd, który stawia na rozwój poprzez reindustrializację czy raczej neoindustrializację. Wierzę, że tą determinację przekujemy w wykorzystaną szansę. Polska spada w rankingach innowacyjności  mimo, ze w poprzednich dwóch kadencjach wydano na innowacyjność miliardy złotych. Mamy teraz ostatnią szansę na skok cywilizacyjny. Te pieniądze nie mogą być zmarnowane. Wykorzystamy je do zbudowania systemu dobrej współpracy między nauką a biznesem – powiedział nam wicepremier Gowin.

Jednym z instrumentów współpracy nauki i biznesu ma być Rada ds. Innowacyjności oraz opracowanie „Paktu dla nauk technicznych”.

O tych działaniach mających za cel reindustrializację Polski mówił Gowin także na wcześniejszym spotkaniu w Gdyni. Wicepremier oraz minister nauki i szkolnictwa wyższego był w Akademii Morskiej gościem obrad Konferencji Rektorów Polskich Uczelni Technicznych. Tematem „Paktu dla nauk technicznych” zajmuje się właśnie to gremium rektorów.  Jarosław Gowin zapowiedział, że wkrótce powołana zostanie Rada do spraw Innowacyjności, a w jej składzie będzie on oraz wicepremierzy - minister rozwoju Mateusz Morawiecki i  minister kultury Piotr Gliński, oraz ministrowie kilku kluczowych z punktu widzenia innowacyjności gospodarki resortów.

Przypomnijmy, że Akademia Morska w Gdyni 8 grudnia br. obchodzi 95. rocznicę powołania polskiego szkolnictwa morskiego, czyli powstanie Szkoły Morskiej w Tczewie, otwartej 8 grudnia 1920 r. W 1930 r. szkołę przeniesiono do Gdyni.

ASG

Rozmowa z Jarosławem Gowinem ukaże się w styczniowym Magazynie Solidarność.