Coraz więcej Pomorzan bez pracy

Rośnie bezrobocie w woj. pomorskim. W państwie Donalda Tuska przynajmniej jeden wskaźnik rośnie…stopa bezrobocia. W sierpniu zarejestrowało się w powiatowych urzędach pracy kolejne 1 200 osób. Tym samym stopa bezrobocia w województwie sięgnęła 12,1 procenta. W lipcu było to 12 proc., a w sierpniu 2011 r. – 11,5 proc. Bezrobocie rośnie mimo prac sezonowych i mającego jakoby nastąpić po mistrzostwach Europy Euro 2012 ożywieniu gospodarczym. Tymczasem inwestycje utknęły, kontrahenci nie otrzymują należnej gratyfikacji za wykonane prace, kolejne firmy składają wnioski o upadłość, a do urzędów pracy zgłaszają się kolejni poszukujący zajęcia.

Dane przekazane przez urzędy pracy wskazują, że 31 sierpnia b.r. liczba zarejestrowanych bezrobotnych w woj. pomorskim sięgnęła 103,8 tysiąca osób.  To wzrost o 1,1 proc. w porównaniu z lipcem b.r. Godne zauważenia, że przed rokiem w sierpniu odnotowano spadek liczby osób bez pracy o 0,4 proc.

Wzrost bezrobocia dotknął piętnaście pomorskich powiatów. Największy odnotowano w powiecie kartuskim – aż o 5 procent, czyli o 207 osób. Bezrobocie spadło w pięciu powiatach. Najkorzystniejszą tendencję odnotował powiat kwidzyński, w którym 200 osób wyrejestrowało się z PUP.

Pocieszające jest, że pracodawcy zgłosili do urzędów pracy 6,2 tys. wolnych miejsc pracy, czyli o 1,3 więcej niż w lipcu.

Nie jest też łatwo znaleźć zajęcie powracającym z zagranicy. Do Wojewódzkiego Urzędu Pracy w sierpniu wpłynęły 93 wnioski o  przyznanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych po okresie zatrudnienia za granicą.

ASG