Weterynarze zamiast lekarzy

Bezpieczeństwo sanitarne państwa jest zagrożone. Kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej według projektu PSL ma przejąć Państwowa Inspekcja Weterynarii i Żywności – mówi Piotr Madej, przewodniczący KM NSZZ „S” przy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Gdańsku

Projekt ustawy forowanej przez PSL (druk 2624) przewiduje przejęcie przez Państwową Inspekcję Weterynarii i Żywności kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, a tym samym przesunięcie dbałości o zdrowie polskiego społeczeństwa z Ministerstwa Zdrowia do Ministerstwa Rolnictwa.

– Tu chodzi o bezpieczeństwo ludzi, nie zwierząt. W Sanepidach pracują lekarze, nie weterynarze. Wprowadzenie tej ustawy może stanowić duże zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego Polski – mówi Piotr Madej.

Państwowa Inspekcja Sanitarna realizuje zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności w ramach bezpieczeństwa państwa od 1956 r. Prowadzi swoją działalność poprzez wyspecjalizowane i posiadające akredytacje laboratoria, które w ocenach międzylaboratoryjnych, zarówno krajowych, jak i europejskich, zajmują zawsze czołowe miejsca.

– Jeśli ta ustawa wejdzie w życie, zaprzepaszczone zostaną dotychczasowe osiągnięcia Państwowej Inspekcji Sanitarnej – twierdzi Piotr Madej. – Doprowadzi to do likwidacji doskonale działających laboratoriów oraz utratę wysoko wykwalifikowanej kadry, realizującej zadania związane z bezpieczeństwem żywności, a tym samym z bezpieczeństwem państwa i jego obywateli.

„Solidarność” zwróciła się do parlamentarzystów z apelem o niedopuszczenie do uchwalenia ustawy.

– Organizujemy spotkania, odwiedzamy biura posłów i senatorów. Tłumaczymy, że to nie jedynie kosmetyczna zmiana. A konsekwencje mogą być bardzo poważne w postaci zagrożenia bezpieczeństwa kraju – relacjonuje Piotr Madej.

To akcja ogólnopolska, którą kieruje Sekcja Krajowa Pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

– Ministrowi Rolnictwa Markowi Sawickiemu zadano pytanie, czy w przypadku przyjęcia ustawy, pracę w Inspekcji Weterynarii znajdą pracownicy Sanepidu. Minister odpowiedział, że ma dosyć swoich ludzi. Ta wypowiedź wydaje się, że jest odpowiedzią na kluczowe pytania – dodaje Piotr Madej.