7 grudnia: Westerplatte 1939, Pearl Harbor 1941

Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku zaprasza na wydarzenie „Westerplatte. Polskie Pearl Harbor”, które odbędzie się 7 grudnia 2017 r.

westerplatte1

Westerplatte po zakończeniu walk 9 września 1939 r. / Bundesarchiv Bild – Wikimedia Commons

Ideą jest upamiętnienie ważnej rocznicy, jaką jest data przystąpienia Stanów Zjednoczonych do II wojny światowej.Będzie to również przypomnienie światu o Westerplatte, jako miejscu wybuchu wojny poprzez porównanie go do funkcjonującego w świadomości Amerykanów roku 1941 i Pearl Harbor.

Poza oficjalną częścią uroczystości dodatkowymi elementami programu będą prezentacja nowatorskiego rozwiązania w zakresie multimediów muzealnych oraz premiera książki w wersji audio. Zaprezentowany zostanie wirtualny spacer po Westerplatte z zastosowaniem technologii VR i nowatorskim połączeniem współczesnych zdjęć panoramicznych z archiwalnymi fotografiami.

7 grudnia 2017

Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku (pl. W. Bartoszewskiego 1)

Miejsce: Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

10:00 Pokaz grup rekonstrukcyjnych: Prezentacje przed budynkiem Muzeum historycznych pojazdów z okresu II wojny światowej będących na wyposażeniu amerykańskiej armii (Muzeum Polskiego Czynu Zbrojnego w Armiach Sprzymierzonych oraz Muzeum Techniki Wojskowej „Gryf”)

Prezentacja umundurowania i wyposażenia żołnierzy armii USA z okresu II wojny światowej i żołnierzy Wojska Polskiego stacjonujących na Westerplatte w 1939 r. (Stowarzyszenie Historyczne  Wielka Czerwona Jedynka)

10:35 Powitanie gości

10:40 Wystąpienie dr. Karola Nawrockiego, Dyrektora Muzeum II Wojny Światowej.

10:50 „Westerplatte i Pearl Harbor – miejsca symbole rozpoczęcia II wojny światowej” – wykład Mariusza Wójtowicza-Podhorskiego, Kierownika Muzeum Westerplatte, Oddziału Muzeum II Wojny Światowej.

11:10 Prezentacja sylwetek Polaków walczących w armii USA – Piotr Langenfeld, Stowarzyszenie Historyczne  Wielka Czerwona Jedynka.

11:35 Premiera nowej strony www.muzeum1939.pl.

11:40 Prezentacja 360° „Wirtualny spacer po Westerplatte”.

12:10 Angielska premiera audiobooka „Raport Witolda” Witolda Pileckiego.

12:25 „Wirtualny spacer po Westerplatte”- indywidualne pokazy

14:00 Zwiedzanie wystawy „Westerplatte w 7 odsłonach” oraz wystawy głównej Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

17:00 Pożegnanie gości