Węgierska tragedia 1956 r. Koniec 13 dni nadziei

4 listopada 1956 roku rozpoczął się ostatni akord węgierskiego powstania. Po 13 dniach od wybuchu rewolty sowieckie czołgi powróciły do stolicy Węgier gniotąc pod gąsienicami wolnościowy zryw. Młoda wolność umierała w osamotnieniu.

Węgrzy jesienią 1956 r. patrzyli na Polskę. Na polski Październik. Pchnięci do zbrojnego powstania obietnicami militarnego wsparcia i pomocy ze strony Zachodu, którymi mamiła naszych bratanków rozgłośnia Radia Wolna Europa, porwali się do boju, osamotnieni. Tylko Polacy próbowali im śpieszyć z pomocą. „Zachód”, czyli Brytyjczycy i Francuzi, przy wsparciu Izraela, w tym samym czasie zajął się zbrojnym opanowaniem Kanału Sueskiego (od 29 października 1956 r.).

Październik

W niedzielę 21 października 1956 r. o godz. 22.27 spiker Polskiego Radia odczytał nowy skład władz PZPR. Warszawskie dzienniki wypuściły, rozchwytywane, dodatki nadzwyczajne. Akcja polityczna toczyła się szybko.

24 października 1956 roku na godz. 15.15 partia zwołała wiec na Placu Defilad. Rekordowy skalą poparcia dla niedawnego więźnia politycznego Gomułki. Tego dnia do Warszawy dotarły też pierwsze sygnały o demonstracjach w Budapeszcie. Na wiecu pojawiły się pierwsze, spisane na tekturach, hasła poparcia dla braci Węgrów.

23 października 1956 r. w Budapeszcie na znak solidarności z Polską studenci i robotnicy zwołali wiec. Nie spodziewali się, że przerodzi się w gigantyczną manifestację. Zaczynało się powstanie, Dzień wcześniej na politechnice w Budapeszcie uczestnicy wiecu studentów z różnych uczelni uchwalili 14 postulatów pod adresem władz. m. in. natychmiastowego opuszczenia kraju przez wojska sowieckie, powołania nowego rządu z I. Nagy’em jako premierem, wolnych wyborów i wprowadzenia systemu wielopartyjnego.

Studenci postanowili przyłączyć się do wiecu poparcia dla polskich przemian pod pomnikiem gen. Józefa Bema w Budapeszcie.

23 października 1956 r. spiżowa postać generała w surducie, z ręką na temblaku, słuchała skandowania „Polska pokazuje nam drogę! Pójdźmy za Polską! (Lengyelorszag utat mutat, Kovesunk a Lengyel utat”). Wieczorem po drugiej stronie Dunaju, pod gmachem parlamentu, tłum systematycznie rósł.

Powstanie

Gdy manifestanci pomaszerowali pod budynek radia, domagając się publicznego ogłoszenia postulatów, funkcjonariusze policji politycznej – osławionej, ponurej AVH, użyli broni. Na ul. Sandora padły pierwsze ofiary. Rozpoczęło się zbrojne powstanie.

Żołnierze zrywali z czapek pięcioramienne gwiazdy. Z narodowych barw na flagach wycięto emblematy sierpa i młota. Flagi z okrągłym otworem – po symbolu komunizmu, stały się teraz symbolem powstania. Demonstranci obalili gigantyczny spiżowy pomnik Stalina, stojący na Placu Bohaterów. W tym czasie robotnicy z dzielnicy Csepel zdobyli broń.

24 października do Budapesztu wjechały sowieckie czołgi, zajmując stanowiska przed parlamentem, przy mostach i najważniejszych skrzyżowaniach. W wielu punktach miasta wzniesiono barykady. Ambasadorem ZSRS w Budapeszcie był wówczas Jurij Andropow, późniejszy szef KGB i gensek w czasie stanu wojennego w Polsce.

Demonstranci opanowali gmach radia. Starcia zbrojne wybuchły w całym kraju. Powstały komitety rewolucyjne, spontanicznie tworzyły się milicje. Z ulic zniknęły czerwone gwiazdy.

Przejście Rubikonu

25 października 1956 roku doszło do pierwszych starć z żołnierzami Armii Czerwonej. Tego dnia na stronę powstańców przeszedł płk Pál Maléter. Nocą dowodził już przy koszarach Killana. Stał się narodowym bohaterem.

Do walki włączyli się członkowie Gwardii Narodowej pod dowództwem Beli Kiraly’ego oraz milicjanci z komendantem Sandorem Kopacsim.

27 października w przemówieniu radiowym Nagy ogłosił powstanie rządu narodowego, złożonego z komunistów nie skompromitowanych w czasach Rakosiego.

28 października 1956 roku został zawarty rozejm z wojskami sowieckimi, które dzień później wycofały się do swoich garnizonów. Węgierski Honved luzował sowieckie oddziały.

Zdradzeni Węgrzy

Imre Nagy apelował: „Do was wołamy wielkie i małe narody. Mu zrobiliśmy wszystko. Pomóżcie!”. Zachód był już jednak zajęty opanowaniem Kanału Sueskiego.

Korzystając z europejskiego zamieszania Izrael, Wielka Brytania i Francja rozpoczęły agresję na Egipt. Tylko Polacy ruszyli z pomocą Węgrom. Leki i żywność wysyłaliśmy wszelkimi możliwymi sposobami na Węgry. Nieliczni ochotnicy z Polski walczyli po stronie węgierskiej.

31 października 1956 r. premier Nagy ogłosił, że rozpoczęto rozmowy w sprawie wystąpienia Węgier z Układu Warszawskiego. Tego dnia KC KPZR podjęło decyzję o zbrojnym zdławieniu powstania.

1 listopada 1956 r. rząd w Budapeszcie ogłosił neutralność i wystąpienie z Układu Warszawskiego. 3 listopada o 22. węgierska delegacja, której przewodził minister obrony Pál Maléter, udała się do kwatery sowieckiego dowództwa pod Budapesztem na negocjacje w sprawie wycofania wojsk sowieckich z Węgier. Czyżby nie znali historii, która się okrutnie powtórzyła?

Nadzorujący rozmowy szef KGB, osławiony Iwan Sierow (dowódca kontrwywiadu „Smiersz”, odpowiedzialny za aresztowanie 16 przywódców Państwa Podziemnego, generał GRU) nakazał aresztowanie Węgrów. Oficerowie nigdy nie powrócili do swoich domów.

4 listopada o godz. 4 wojska sowieckie rozpoczęły atak na stolicę Węgier. Artyleria sowiecka rozpoczęła ostrzeliwanie Budapesztu. Siły sowieckie zajęły parlament.

Nad ranem radio nadało dramatyczny apel Nagya:

- Dzisiaj we wczesnych godzinach rannych wojska sowieckie przypuściły atak na naszą stolicę, z oczywistym zamiarem obalenia legalnego demokratycznego rządu Węgier. Oddziały nasze walczą. Informuję Węgrów i świat o sytuacji. Na pomoc! Na pomoc! Na pomoc!”.

Przed 9. radio zamilkło. Młoda wolność umierała przy bierności tzw. Wolnego Świata. Tylko Austria, od niedawna wolna od Armii Radzieckiej, uniosła druty kolczaste w kilku punktach granicy.

W Budapeszcie zorganizowana obrona ostatecznie wygasła o godz. 20. Ostatnim ośrodkiem oporu była przemysłowa dzielnica na wyspie Csepel, która wytrwała do 10 listopada 1956 r.

Duchowy strażnik

Po zdławieniu wszelkiej opozycji w 1948 r. komunistom na Węgrzech pozostał tylko jeden przeciwnik Kościół.

30 października 1956 r. został uwolniony z więzienia prymas Węgier Jozsef Kardynał Mindszenty. Dowódca oddziału mjr Antal Pálinkás-Pallavicini , który uwolnił kapłana, został za to stracony w 1957 roku. Po upadku powstania ksiądz kardynał Mindszenty przez 15 lat przebywał w ambasadzie USA. W 1996 rozpoczął się jego proces beatyfikacyjny.”.

Kardynał Jozsef Mindszenty nie był jedynie mężem stanu. Nawet jeśli wiele jego wystąpień miało wymiar polityczny, to stanowisko zajmowane przezeń wynikało z wiary katolickiej. Dlatego episkopat oficjalnie popiera proces jego wyniesienia do chwały ołtarzy”. W ten sposób Rada Stała Konferencji Episkopatu Węgier uczciła 120. rocznicę urodzin prymasa.

„Przez całe swe życie stał niezłomnie po stronie prawdy, niezależnie od panującego systemu politycznego, i po stronie człowieka” – czytamy w dokumencie węgierskich biskupów, którzy przypomnieli sprzeciw kardynała wobec powojennych wysiedleń Niemców z Węgier i Węgrów z Czechosłowacji i Rumunii. Kardynał protestował przeciwko niszczeniu religii i kultury, co sprowadziło nań prześladowanie i więzienie.

W 1944 r. naziści, po odsunięciu Horthy’ego, go uwięzili za pomoc udzielaną polskim uchodźcom. Kardynał Jozsef Mindszenty został aresztowany w Boże Narodzenie 1948 roku i skazany trzy miesiące później na dożywotnie więzienie. Na wolność kardynał Mindszenty wyszedł 30 października 1956 r. dzięki zbuntowanym żołnierzom.

Reżim węgierski, którego ster uchwycił Janos Kadar (w latach 1951-56 więzień stalinowski) też chciał zniszczyć pamięć o postaci Kardynała Jozsefa Mindszenty’ego, duchowego strażnika sumienia Węgier.

Upadek powstania

Sowieci i kolaboranci krwawo stłumili powstanie. Liczba zabitych w walkach na Węgrzech nie jest dokładnie znana. Tajne raporty mówiły o 2,7-3 tys. zabitych po stronie węgierskiej i dziesięć razy większej liczbie rannych. Po stronie sowieckiej dokumenty podają 750 zabitych i zaginionych i ok. 1,5 tys. rannych żołnierzy.

Tysiące uczestników rewolucji zostało aresztowanych i deportowanych do Związku Sowieckiego. 26 tys. osób stanęło przed sądami – co drugiego rebelianta skazano na kary ciężkiego więzienia. 1,5 tys. powstańców stracono. Wśród nich byli nastolatkowie.

Przez granicę z Austrią udało się na emigrację około 200 tys. Węgrów.

W styczniu 1957 r. stracono pierwszych przywódców rewolucji - Jozsefa Dudasa i Janosa „Wujka” Szabo. W nocy z 15 na 16 czerwca 1958 roku, po tajnym procesie za „działalność kontrrewolucyjną” zgładzono Imre Nagy’a.

Pochowany został na ze skrępowanymi rękami i nogami drutem kolczastym, pod grubą warstwą betonu na terenie więzienia.

16 czerwca 1989 roku blisko ćwierć miliona Węgrów zgromadziło się na placu Tysiąclecia  w Budapeszcie by oddać hołd powstańcom Nagy’owi, Maleterowi, Lasonczyemu, Timesowi i innym.

Na anonimowej dotąd więziennej „parceli 301” umieszczono 354 drewniane paliki, symbolizujące skazanych w wyrokach sądów doraźnych.  Tak przed tysiącem lat chowano madziarskich wojowników.

Artur S. Górski