22.11.2013. Warto zobaczyć: „Prawo do prawdy”

Zapraszamy do Sali Akwen, budynek „Solidarności”, Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24, 22 listopada pocz. godz. 17.

Film zrealizowany całkowicie społecznie przez Leszka, Joannę i Marię Jazowników oraz Krzysztofa Wołczyńskiego. Obraz opowiada o historii przedwojennej i wojennej wsi Gniłowody na kresach wschodnich. W filmie zapoznajemy się z relacjami mieszkańców wsi, obecnie mieszkających w Łężycy pod Zieloną Górą którzy przeżyli ataki UPA.

Prelekcję wygłosi Piotr Szelągowski, działacz społeczny, organizator akcji charytatywnych na kresy, członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Miłośników Krzemieńca i Ziemi Krzemienieckiej im. J. Słowackiego w Poznaniu, członek Towarzystwa Fundamenty Silnego Państwa, członek Świebodzińskiego Związku Kresowian, organizator spotkań z ks Tadeuszem. Isakowiczem-Zaleskim nagłośniających problem przekłamań, relatywizacji i przemilczania prawdy o ludobójstwie ludności polskiej, ukraińskiej i innych narodowości dokonanego przez OUN-UPA; pomysłodawca i inicjator realizacji filmu dokumentalnego „Zapomnij o Kresach”. Autor publikacji internetowych, współautor publikacji książkowej: Samorząd pomocniczy jako czynnik pobudzający społeczeństwo obywatelskie na wsi (2010)”.