Warto się jednoczyć. Dni Skupienia i Gdyńska Pielgrzymka Ludzi Pracy

W dniach 22-23 października 2016 r. w Gdyni Oksywiu u Sióstr Służebniczek odbyło się modlitewne spotkanie Duszpasterstwa Ludzi Pracy NSZZ „Solidarność” pod przewodnictwem ks. prałata dr. Sławomira Decowskiego.

Zdjęcia: Ryszard Kuźma

Pierwszy dzień skupienia był wypełniony konferencjami, modlitwą, adoracją, sakramentem pokuty. Był też czas na wspólny spacer nad morze oraz na liczne rozmowy i dyskusje. Tematem wiodącym prowadzonych przez Księdza refleksji była kwestia, czym jest a czym nie jest miłość oraz rozważania wokół nawrócenia. Przy wspólnej kawie można było porozmawiać o różnych bieżących kwestiach wywoływanych przez członków „Solidarności”, zwłaszcza społecznych i moralnych. Tego rodzaju spotkania i rozmowy ściślej jednoczą członków środowiska „Solidarności” i mocniej angażują wokół bieżących problemów oraz wokół wspólnych wartości.

W drugim dniu spotkania Duszpasterstwo włączyło się w XXIII Gdyńską Pieszą Pielgrzymkę Ludzi Pracy do kościoła na Babich Dołach. Pielgrzymka rozpoczęła się modlitwą pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 (w Gdyni, na ul. Janka Wiśniewskiego), miała postój przy Kościele św. Andrzeja Boboli, a koło południa dotarła do Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej Królowej Polski na Babich Dołach, gdzie miała miejsce uroczysta msza św. w intencji świata pracy. Pielgrzymkę zakończył poczęstunek (grochówka), przygotowany przez członków NSZZ „Solidarność” w Szkole Podstawowej nr 28 na Babich Dołach.

Serdecznie zapraszamy na cykliczne spotkania Duszpasterstwa Ludzi Pracy. Odbywają się one przy kościele św. Brygidy w Gdańsku (kontakt przez Tadeusza Grubicha z Działu Szkoleń w Regionie Gdańskim).

Ewa Reszczyńska