Warto rozmawiać! Debaty eksperckie i obywatelskie w związkowym miasteczku

Ogólnopolskich Dni Protestu dzień trzeci – za nami debaty eksperckie, przed nami debaty obywatelskiego. 13 września to dzień otwarty, podczas którego w formule „Hyde parku” głos będą mogli zabrać przedstawiciele wszystkich organizacji i stowarzyszeń wspierających protest związkowców. Wszystkie debaty odbędą się w miasteczku namiotowym przed Sejmem.

Godz. 11.00 – Debata społeczna nt. dialogu społecznego: przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, przewodniczący OPZZ Jan Guz, przewodniczący FZZ Andrzej Chwałka, prof. Ryszard Bugaj, prof. Juliusz Gardawski, prof. Paweł Ruszkowski.

Godz. 12.30 – Uprawnienie związków zawodowych w Polsce (stan ustawowy i faktyczny): przedstawiciel NSZZ „Solidarność” Henryk Nakonieczny, przedstawiciel OPZZ Andrzej Radzikowski, przedstawiciel FZZ Waldemar Lutkowski, prof. Ryszard Bugaj, prof. Juliusz Gardawski, prof. Paweł Ruszkowski.

Godz. 14.30 – Debata obywatelska dot. praw obywateli, w tym prawa do referendum: przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, Adam Rogalewski (OPZZ), Przemysław Dzido (FZZ), Rafał Górski – kampania „Obywatele Decydują”, Piotr Ciompa (Instytut Spraw Obywatelskich).

W środę 12 września odbyły się dwie debaty eksperckie poświęconym jednym z najważniejszych polskich problemów – funkcjonowania służby zdrowia i polityki przemysłowej.

W służbie zdrowia zapomina się o pracowniku, nie ma właściwej opieki nad pacjentem – gorzko podsumowała debatę „Zdrowie: system, pacjent, pracownik – misja czy zysk?” przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „S” Maria Ochman. W rozmowie udział wzięli m.in. Stanisław Karczewski (wicemarszałek Senatu RP), Ewa Kralkowska (była wiceminister zdrowia), Adam Sandauer (honorowy przewodniczący Stowarzyszenia Pacjentów „Primum Non Nocere”), prof. Józefa Hrynkiewicz (posłanka na Sejm, specjalista polityki społecznej), Lucyna Dargiewicz z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz Wiesława Taranowska z OPZZ.

Czytaj relację z debaty nt. służby zdrowia

W debacie na temat polityki przemysłowej podkreślano błędny kierunek rozwoju Polski wybrany na początku transformacji ustrojowej i gospodarczej. – Gospodarka oparta tylko na usługach to mit – przekonywał w czasie debaty poświęconej polityce przemysłowej Stephane Portet, francuski profesor nauk ekonomicznych i doktor socjologii. Prof. Ryszard Bugaj ostrzegał, że jeśli rząd będzie kontynuował obecną politykę, nie ma szans na wzrost gospodarczy rzędu 5 proc. – Grozi nam ok. 2 proc. Nie będziemy awansować w Unii Europejskiej, nie ma szans na wzrost płacy realnej i świadczeń społecznych – podsumował prof. Bugaj. W debacie udział wzięli także m.in. Bolesław Jankowski (specjalista ws. pakietu klimatycznego), Krzysztof Mroczkowski (Stowarzyszenie Polskie Lobby Przemysłowe) i Kazimierz Grajcarek, przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”.

Czytaj relację z debaty nt. polityki przemysłowej

Zobacz relację TV Solidarność Gdańsk z Warszawy

fot. P. Machnica, Dział Informacji KK NSZZ „S”