Warto było się spotkać! Wypowiedzi nagrodzonych związkowców i nie tylko

konopka_maciej100Maciej Konopka, z-ca przewodniczącego KZ NSZZ „S” w Deepwater Container Terminal Gdańsk S.A.

Wyróżnienie naszej organizacji jest w dużej mierze zasługą Działu Organizowania i Rozwoju Regionu Gdańskiego, który natchnął nas nadzieję i pozytywną energią, zmobilizował do działania. Było to ważne w specyficznych warunkach naszego miejsca pracy i naszej organizacji, której większość stanowią młodzi ludzie, 20-latkowie. Notabene, ja ze swoimi 26 latami jestem najmłodszych członkiem komisji. Nie mogliśmy zatem czerpać doświadczenia z działalności starszych kolegów. We współpracy z organizatorami z Regionu Gdańskiego cały czas staramy się rozwijać.

wozniak_andrzej100Andrzej Woźniak, z-ca przewodniczącego KO NSZZ „S” w Krajowej Spółce Cukrowej Polski Cukier S.A. Oddział w Malborku

Cieszymy się z wyróżnienia, tym bardziej, że działamy w branży, która od wielu lat przeżywa problemy. Na rynku cukrowym właściwie z roku na rok jest coraz gorzej, nie zatrudnia się nowych pracowników, w związku z czym trudno o nowych członków. Mimo wszystko udaje nam się utrzymać związkowy stan posiadania. Byłem na wszystkich dorocznych spotkaniach Regionu Gdańskiego w ostatnich latach i widzę, że łączy je jedno – prawdziwie związkowy, solidarnościowych duch.

jezierski zbigniew100Zbigniew Jezierski, przewodniczący KO NSZZ „S” w Krajowej Spółce Cukrowej Polski Cukier S.A. Oddział w Malborku

Przyznaję, że jest trudno. Aby zachęcić do wstępowania do „Solidarności”, po prostu pokazujemy pracownikom, jak działania i siła związków zawodowych przekładają się na konkretne elementy w ich życiu i pracy. Jako obecny przewodniczący organizacji w malborskiej cukrowni muszę przyznać, że wyróżnienie w konkursie „Razem – bezpieczniej” jest głównie zasługą byłego przewodniczącego, a obecnie mojego zastępcy Andrzeja Woźniaka.

ciecholinski_waclaw100Wacław Ciecholiński, wiceprzewodniczący KZ NSZZ „S” w Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Starogardzie Gdańskim.

Przyjechałem z kilkoma kolegami z naszej organizacji razem z większa, blisko 30-osobową grupą z oddziału w Starogardzie Gdańskim. Pierwszy raz jestem na spotkaniu regionalnym gdańskiej „Solidarności” i jestem bardzo mile zaskoczony lokalizacją oraz organizacją. Duża dawka kultury na początku nastroiła pozytywnie uczestników spotkania. Całość powinna dodać energii związkowcom na rozpoczęty rok.

kowalski_piotr100Piotr Kowalski, członek OZ NSZZ „S” w Regionalnym Zarządzie Gospodarki Wodnej w Gdańsku

Pierwszy raz jestem na takim spotkaniu i jestem zadowolony. Przyszedłem z żoną, która również jest pracownikiem Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej. Planujemy obecność na kolejnym spotkaniu za roku. Wystąpienia były bardzo ciekawe i przemyślane. Jest wiele atrakcji, np. możliwość obejrzenia wystawy o związkach Jana Pawła II z „Solidarnością”. Ale najbardziej podobał mi się, zresztą jak wywnioskowałem z rozmów kuluarowych, tak jak większości, koncert gdańskich filharmoników.

muchowiecka_brygida100Brygida Muchowiecka, przewodnicząca KZ NSZZ „S” w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku

Brałam udział w przygotowaniu spotkania i oceniam, że zostało one dopięte na ostatni guzik. Wszystko wyszło tak, jak sobie zaplanowaliśmy. Widać już doświadczenie wynikające z organizacji poprzednich spotkań. Sądzę, że formuła dorocznych spotkań związkowców z całego Regionu Gdańsku już się przyjęła i będzie kontynuowana. Wspólnie z kolegami z występującej dziś orkiestry dobrze oceniamy związkową publiczność, cieszymy się z ciepłego przyjęcia.

sobczak_miroslawa100Mirosława Sobczak, wiceprzewodnicząca KZ NSZZ „S” w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku

Grałam dzisiaj na skrzypcach. Publiczność przyjęła nas znakomicie, nasz koncert był chyba wspólnym przeżyciem orkiestry i publiczności. Spotkanie podobało mi się zarówno z perspektywy osoby występującej na scenie, jak i później słuchającej wystąpień. Choć to nie od nas zależy, mogę złożyć deklarację – zapraszamy za rok!

rymsza_jozef100Józef Rymsza, kierownik Oddziału NSZZ „S” w Kościerzynie.

Jestem dumny, że drugi rok z rzędu wśród nagrodzonych znajduje się organizacja z terenu powiatu kościerskiego. Rok temu była to komisja zakładowa „Solidarności” w Zakładach Porcelany Stołowej „Lubiana”, tym razem strażacy z Komendy Powiatowej w Kościerzynie. To pokazuje, że Związek może się rozwijać nie tylko w dużych aglomeracjach, ale też mniejszych ośrodkach. Na tegoroczne spotkanie z oddziału w Kościerzynie przyjechało 25 osób.

wetta_krzysztof100Krzysztof Wetta, wiceprzewodniczący KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Lęborku

Z oddziału w Lęborku przyjechało nas 19 osób. Mieliśmy do pokonania do filharmonii chyba najdłuższą drogę spośród wszystkich związkowców w regionie, dlatego wyjechaliśmy z Lęborka już o godz. 15. Po drodze solidarnie zabieraliśmy osoby z mniejszych miejscowości na terenie naszego powiatu, a także z Wejherowa. Nie będę ukrywał, że organizacja spotkania w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej przypadła nam bardziej do gustu niż lokalizacja poprzednich spotkań. W tym roku na usta ciśnie się jedno słowo – klasa. Trzeba kontynuować organizację takich dorocznych spotkań. To konsolidacja związkowego środowiska i osób nam sprzyjających, a także okazja do lepszego poznania się, nie tylko od zawodowej lub związkowej strony. Jako członek organizacji pracowników oświaty i wychowania w Lęborku szczególnie cieszę z i gratuluję wyróżnienia koleżankom i kolegom z oświaty w Gdańsku i Gdyni. Gratulacje!