Wakacyjny urlop? Wybieram Polskę! Deska z żaglem

Przed nami wakacyjny zasłużony wypoczynek. Niezależnie do zasobności portfeli po trudach dnia codziennego warto pomyśleć o odpoczynku. I to niezależnie, czy będzie to działka rekreacyjna czy plaże Madery, Lazurowego Wybrzeża.  W tym roku 17 mln Polaków, o 1,5 mln więcej niż rok temu, wyjedzie na letnie wakacje. Zdecydowana większość (73 proc.) spędzi urlop w kraju, czyli latem większość rodaków wybierze kilkudniowy wypoczynek nad Bałtykiem, w naszych górach lub nad jeziorami.

ola_czerska

O swojej pasji do pływania na desce z żaglem opowiada  Aleksandra Czerska, pracownik ZRG NSZZ „Solidarność”

Decyzja o pływaniu na desce z żaglem, czyli o uprawieniu windsurfingu, zapadła spontanicznie. Nie miałam jakichś większych obaw. Przed czterema laty bawili u mnie goście – krewni z Kanady. To pod ich wpływem postanowiłam nauczyć się tej odmiany żeglarstwa. Wystarczył kurs w Sopocie. Mamy przecież dobre warunki do uprawiania tego sportu, choćby na Zatoce Gdańskiej. Bywały też nieprzewidziane emocje kiedy nadeszła niespodziewana burza. Na szczęście byłam niedaleko od brzegu. Wróciłam samodzielnie, mimo silnych podmuchów.

Deska z żaglem cieszy się popularnością. Nie trzeba wysokich fal. Windsurfing to są emocje i trening psychofizyczny. Organizm jest dotleniony, szare komórki lepiej działają. Człowiek czuje się wolny, niezależny.

Klucz do windsurfingu to dobry instruktor i wytrwałość. Wszystko przyjdzie w swoim czasie. Nie trzeba się zniechęcać. Warto zasięgnąć porady przy doborze pianki, deski, żagli, uwzględniając nasze umiejętności i warunki fizyczne.

Pamiętajmy, że ważna jest technika, a nie siła. Windsurfing, dzięki dostępności sprzętu i szkółek żeglarskich, stał się popularnym sportem.  Pamiętajmy też, wykonując dynamiczne ewolucje, o innych użytkownikach akwenu.

Wysłuchał ASG