W święto marynarzy przypominamy – świat się kręci dzięki ludziom morza!

Co roku 25 czerwca to szczególna data dla całego transportu morskiego. Ten dzień został ustanowiony przez Międzynarodową Organizację Morską (IMO) Światowym Dniem Marynarza! A przecież 90 proc. światowego handlu odbywa się drogą morską. Można powiedzieć, że to właśnie dzięki ciężkiej pracy ludzi morza „świat się kręci”! Celem tego święta jest uznanie nieocenionego wkładu marynarzy (w tym rybaków) w międzynarodowy handel oraz światową gospodarkę kosztem osobistego życia i rodziny.

Dzien_Marynarza

Tegoroczny temat Dnia Marynarza – „Kariera na morzu” – jest poświęcony młodzieży, która nie podjęła jeszcze decyzji o przyszłej pracy i rozważa możliwości kariery na morzu lub na lądzie. Krajowa Sekcja Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” wspiera ten ważny dzień. „Wszystkim, którzy już podjęli taką decyzję i żeglują po morzach i oceanach pragniemy pogratulować, jednocześnie życząc sukcesów i spokojnych wód! Wszystkiego najlepszego Marynarze w tym szczególnym dla was dniu!” – takie życzenia złożyła 25 czerwca marynarzom Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność”.