W służbie Rzeczpospolitej 1920-2013. Uroczystość w Gdańsku

W uroczystość Wniebowzięcia NMP i Święta Wojska Polskiego 15 sierpnia odprawiona zostanie msza św. w intencji Ojczyzny pod przewodnictwem Metropolity Gdańskiego ks. arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia. Nabożeństwo świąteczne rozpocznie się o godz. 12.00 w gdańskiej Archikatedralnej Bazylice Mariackiej.

Po nabożeństwie arcybiskup gdański uroczyście odsłoni wystawę poświęconą ś.p. Prezydentowi RP Lechowi Kaczyńskiemu „W służbie Najjaśniejszej Rzeczpospolitej”, przygotowaną przez Ruch Społeczny im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Składa się na nią kilkanaście tablic na których zaprezentowany jest dorobek prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego,  zdjęcia i fragmenty jego wystąpień, listów i wywiadów według wiodących tematów i stylów myślenia o państwie reprezentowanych przez Lecha Kaczyńskiego:

- Państwo jako wartość.
- Polska państwo solidarne.
- Naród – wspólnota wartości.
- Solidarność – wspólnota ludzi.
- Ojczyzna – pamięć i patriotyzm.
- Tożsamość – naród – historia – tradycja.
- Tożsamość – tradycja – religia – kultura.
- Ojczyzna – tradycja i przyszłość.
- Armia – bezpieczeństwo Polski.
- Rodzina – przyszłość narodu.
- Prawda – prawo i sprawiedliwość.
- Polska w Europie i na świecie.

Wystawa była prezentowana m.in. 23 września 2011 r. w parku im. Marii i Lecha Kaczyńskich w Sopocie oraz  podczas konferencji „Lech Kaczyński człowiek Solidarności” w  historycznej sali BHP Stoczni Gdańskiej.

ASG