W sklepach będą kontrole – zapowiada PIP

W najbliższą niedzielę będą pracować we wszystkich powiatach inspektorzy pracy . Będą sprawdzać, czy firmy przestrzegają nowych przepisów dot. ograniczenia handlu w niedziele. 11 marca to pierwsza niedziela z zakazem handlu.

Zgodnie z ustawą kontrolerzy Państwowej Inspekcji Pracy mogą nałożyć karę w wysokości od 1 tys. do 2 tys. zł na osobę, która łamie zakaz handlu w niedziele. W przypadkach dużych uchybień, jeżeli w ocenie inspektora pracy skala naruszenia zakazu handlu jest duża, można skierować do sądu wniosek o nałożenie kary do 100 tys. zł

Inspektorzy będą kontrolować wybrane punkty handlowe, ale nie tylko. Będą także przyjmować i sprawdzać zgłoszenia telefoniczne. Nieprawidłowości w PIP zgłaszać mogą klienci sklepów, przechodnie, a także sami pracownicy. W każdym okręgowym Inspektoracie Pracy będzie czynny numer telefonu, na który będą przyjmowane takie zgłoszenia, a dyżurny, zmotoryzowany inspektor pracy sprawdzi je. W każdym powiecie będzie przynajmniej jeden kontroler.

Niedobra informacja dla właścicieli sklepów. Sklepy mogą być skontrolowane, czy nie były otwarte 11 marca w niedzielę, także w innym terminie.

zola