W rocznicę wyborów 4 czerwca 1989 roku

Gdańska „Solidarność” obchody trzydziestej rocznicy częściowo wolnych wyborów z 1989 roku rozpocznie od uroczystości składania kwiatów przed pomnikiem Poległych Stoczniowców 4 czerwca 2019 o godzinie godz.10.

Członkowie i sympatycy „Solidarności” oddadzą hołd wszystkim poległym za wolną Polskę. Po uroczystościach na placu Solidarności w Sali BHP odbędzie się posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Jedynym organizatorem uroczystości w tym dniu pod pomnikiem Poległych Stoczniowców, zgodnie z decyzją wojewody pomorskiego, jest KM NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej. Oczywiście kwiaty przed pomnikiem złożyć będzie mógł każdy, nie będzie jednak możliwe przeprowadzenie jakichkolwiek imprezy związanej z bieżącą walką polityczną.

W ramach obchodów wyborów 4 czerwca 1989 roku Oddział Gdański IPN zaprasza na:

– Debatę oksfordzką „Obrady Okrągłego Stołu były jedynym sposobem obalenia komunizmu w Polsce”. Dyskusję między uczniami VII LO z Gdańska oraz II LO w Sopocie, poprzedzi prelekcja dr. Daniela Wicentego (IPN Gdańsk). Debata odbędzie się 3 czerwca o godz. 11.00 odbędzie się na Uniwersytecie Gdańskim (Wydział Nauk Społecznych, ul. Jana Bażyńskiego 4, sala S 208).

– Konferencję naukową „Transformacja ustrojowa: geneza, mechanizmy i skutki” – Gdynia, 4–5 czerwca 2019 organizowaną przez Oddziałowe Biuro Badań Historycznych IPN w Gdańsku. Obrady odbędą się w Hotelu Mercure w Gdyni, przy ul. Armii Krajowej 22. W konferencji wezmą udział naukowcy z Polski i zagranicy.