W Polsce warto inwestować

Polska uplasowała się na trzecim miejscu na świecie w rankingu atrakcyjności do inwestowania. To dane raportu Banku Światowego. Przed nami tylko Filipiny i Indonezja. A oto przykłady innych krajów: Francja znalazła się dopiero na 19. Miejscu, Wielka Brytania na 17., a Niemcy, co ciekawe, nie weszły nawet do pierwszej 20.

Analizy dokonał, właśnie bazując na raporcie i wytycznych Banku Światowego, jak informuje wgospodarce.pl, zespół U.S. News – wpływowy autor zestawień i rankingów, stawianych obok rankingów Forbes’a, uznany autor rankingów uczelni wyższych oraz innych, jak rankingi placówek medycznych. Tym sposobem przygotowano listę krajów, w których najkorzystniej będzie zainwestować w 2018 roku.

Wzięto pod uwagę tylko 8 z 65 atrybutów: przedsiębiorczość, stabilność gospodarczą, sprzyjające warunki podatkowe, innowacyjność, wykwalifikowanie siły roboczej, biegłość technologiczną obywateli, dynamikę gospodarki, poziom korupcji. Zebrano ponad 6 tysięcy opinii osób decyzyjnych w biznesie na świecie.

zola

Lista krajów od najatrakcyjniejszego:

Filipiny

Indonezja