W piątek o godz.11.11 akcja „Szkoła do hymnu”

11 listopada br. obchodzona będzie 101. rocznica odzyskania niepodległości. W całym kraju odbędą się wtedy dziesiątki imprez. Najważniejszym wydarzeniem będzie Marsz Niepodległości, który po raz 10 przejdzie ulicami stolicy. Tego dnia będzie można w samo południe odśpiewać hymn w ramach wydarzenia „Niepodległa do hymnu”.

Oprócz tego minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski serdecznie zachęca do włączenia się w akcję „Szkoła do hymnu” i zorganizowanie w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych wspólnego odśpiewania „Mazurka Dąbrowskiego” w piątek, 8 listopada o godz. 11:11.

Szanowni Państwo, Dyrektorzy Szkół, Przedszkoli i Placówek Oświatowych, Nauczyciele, Uczniowie,

11 listopada to szczególna data dla każdego Polaka. Tego dnia czcimy bohaterstwo, waleczność i męstwo naszych przodków, dzięki którym Polska po 123 latach niewoli wróciła na mapę Europy. Wyrażamy radość z tego, że żyjemy w wolnym i suwerennym kraju.
(…)
Chciałbym, aby ta wspaniała inicjatywa była kontynuowana także w tym roku szkolnym. Wspólnie z Radą Dzieci i Młodzieży przy Ministrze Edukacji Narodowej zapraszamy wszystkie szkoły, przedszkola i placówki oświatowe do włączenia się  w akcję „Szkoła do hymnu” i wspólnego zaśpiewania „Mazurka Dąbrowskiego” w piątek, 8 listopada o symbolicznej godzinie 11:11.
Zależy mi także na tym, aby w przedsięwzięciu uczestniczyli uczniowie i nauczyciele ze szkół polonijnych na całym świecie. Wszystkie szkoły, które zgłoszą swój udział w akcji, będą mogły pobrać pamiątkowy dyplom.
Zachęcam do publikowania relacji ze wspólnego śpiewania hymnu narodowego na profilach szkół, przedszkoli i placówek oświatowych w mediach społecznościowych z oznaczeniem #SzkołaDoHymnu oraz na stronach internetowych.
Szczegóły dotyczące sposobu zgłoszenia szkoły oraz dodatkowe informacje na temat akcji znajdą Państwo na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Bądźmy razem w tym dniu!
Świętujmy wspólnie Święto Niepodległości!
Dariusz Piontkowski, Minister Edukacji Narodowej