W obronie szpitala w Tczewie

„Solidarność” w Szpitalu Powiatowym w Tczewie krytykuje decyzję starostwa powiatowego, będącego właścicielem placówki, o przejęciu dywidendy w kwocie ok. 900 tys. zł. W piśmie skierowanym do starostwa czytamy: „Nie taki był chyba cel przekształcenia naszego szpitala, potrzeby inwestycyjne są nadal znaczne i oczekiwania pracowników na poprawę warunków pracy i płacy wskazują na konieczność pozostawienia tych środków w szpitalu lub dokonania inwestycji poprzez starostwo w szpitalu na taką kwotę, jaka została pobrana”.

Wczoraj (27 czerwca) w Starostwie Powiatowym w Tczewie odbyło się w tej sprawie przedstawicieli „Solidarności” oraz Związku Zawodowego Pracowników Szpitala Powiatowego w Tczewie. Uczestniczyli w nim m.in. Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG,

Józef Rulewski, przewodniczący KZ NSZZ „S” przy Szpitalu Powiatowym w Tczewie oraz Mariusz Wiórek, wicestarosta powiatu tczewskiego, Stanisław Ackerman, członek zarządu powiatu.